Ny model for udbytteskat giver bankerne en central rolle

Publiceret 18-05-2020
Nyhed

Regeringen har i dag offentliggjort en ny model for udbyttebeskatning. Formålet er at skabe et stærkt værn mod misbrug af udbytteskat uden at svække udenlandske investorers interesse i at investere i danske virksomheder. Modellen er udarbejdet i tæt samarbejde med Finans Danmark og giver bankerne en ny rolle i at sikre, at der bliver indbetalt den korrekte udbytteskat.

Finans Danmark har længe været i dialog med Skatteministeriet om en ny udbyttemodel. Fokus har været at lande en løsning, som sikrer et stærkere værn mod misbrug af udbytte til gavn for samfund, skat og banker, men som samtidig ikke gør det for besværligt for udenlandske investorer at investere i danske aktier. Kodeordet er mere og bedre kontrol med samfundets penge.

Udbytteskandalen kostede den danske statskasse 12,7, mia. kr., og refusionsordningen hos skat samt bankordningen har været kritiseret. Fra bankernes interesseorganisation lyder det, at de 12,7 mia. kr., som svindlere slap afsted med, i helt overvejende grad skyldtes manglende kontrol af refusionsordningen hos skat – ikke den gamle bankordning, som kun udgjorde en meget lille brøkdel af udbetalingerne. Bankerne har på baggrund af skandalen dog valgt at påtage sig et større ansvar på samfundets vegne.

”Vi bakker op om den nye model, der skal være med til at modvirke international aggressiv skatteplanlægning og skatteunddragelse. Den finansielle sektor spiller en vigtig rolle i denne indsats, hvor bankerne har vigtige oplysninger, der anvendes af skattemyndighederne. Vi samarbejder allerede tæt på en række områder med indberetning af skatteoplysninger og mistænkelige transaktioner”, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Den nye model for udbytteskat hviler på en række principper, der skal sikre den fremadrettede udbyttebeskatning af udenlandske aktionærer og giver bankerne en ny central og forpligtende rolle. Principperne omfatter bl.a. registrering af aktionærer og korrekt afregning af udbytteskat på udbetalingstidspunktet (nettoindeholdelse).

”Bankerne kommer til at spille en helt central rolle i den nye model, hvor de vil påtage sig et langt større arbejde og direkte ansvar for korrekt afregning af udbytteskat for udenlandske investorer. Vi er glade for at kunne medvirke til at sikre korrekt afregning af udbytteskat. Samtidig er det vigtigt for os, at Skatteministeriet sikrer, at reglerne på området bliver så klare som muligt, så de udenlandske custodybanker også vil gøre brug af ordningen til gavn for det danske aktiemarked”, siger Ulrik Nødgaard.

Carsten Brink

Kommunikationschef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde