Myndigheder og banker skal nu arbejde tættere sammen i kampen mod økonomisk kriminalitet

Publiceret 16-12-2020
Nyhed

Partierne bag den nye politiaftale har for alvor sat ind mod økonomisk kriminalitet ved at øge samarbejde og udveksling af oplysninger mellem myndigheder og banker i fremtiden. Det er kun de kriminelle, der vinder, når det i dag ikke er muligt, lyder det fra Finans Danmark. Inspirationen til løsningen kommer fra Finans Danmarks Hvidvask Task Force.

Bekæmpelse af hvidvask - og terrorfinansiering er en samfundsopgave, som både myndigheder og banker i dag bruger mange ressourcer på. Men ofte er de kriminelle et skridt foran, fordi banker og myndigheder ikke må dele konkrete oplysninger med hinanden. Det bliver nu ændret i forbindelse med aftalen om en ny politireform.

”Vi er rigtig glade for, at man politisk har lyttet og ladet sig inspirere af Finans Danmarks Hvidvask Task Forces forslag om et tættere samarbejde, hvor vi på tværs af finanssektor, politi og myndigheder kan dele oplysninger med hinanden i et fortroligt og sikret rum. Sammen kan vi fange de kriminelle mere effektivt – end hver for sig”, Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark

Der sidder i dag over 5500 medarbejdere i bankerne, som kun arbejder med at stoppe økonomisk kriminalitet. Alene i årets første tre kvartaler har landets banker underrettet myndighederne om mistanke om hvidvask og terrorfinansiering i over 42.000 tilfælde. Inden året er omme, vurderer Finans Danmark, at antallet af underretninger vil være nået op over 52.000. Det er dobbelt så mange som i 2018. Bankerne har senest under coronakrisen hjulpet myndighederne med at fange nogle af de kriminelle, som svindler med de statslige hjælpepakker.

Derudover glæder Finans Danmark sig også over, at aftalen rummer en fast track-ordning, hvor de underretninger fra bankerne, der vedrører særligt mistænkelige transaktioner, skal behandles hurtigt i Hvidvasksekretariatet. Aftalen rummer også en styrkelse af Hvidvasksekretariatet både i form af bedre it og flere ressourcer. Det vil sikre, at de mange underretninger bankerne sender hvert år, kan behandles hurtigere. Og så vil aftalen om en styrket og samlet indsats mod it-kriminalitet, være en vigtig brik i kampen for at stoppe de it-kriminelle, der blandt andet lokker NemID koder ud af bankkunder og stjæler deres penge via netbank. 

 

Fakta:

Sidste år foreslog Finans Danmarks Hvidvask Task Force oprettelsen af en Fælles Efterretningsenhed for Hvidvask og Terrorfinansiering. Den såkaldte FEHT. FEHT’en er inspireret af erfaringerne fra Storbritannien, hvor samarbejdet mellem myndigheder og banker hvert år stopper kriminalitet i stor stil.

 

Læs mere om Hvidvask Task Forcens 25 anbefalinger

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde