Mange unge kan ikke sige nej – til sig selv

Publiceret 09-03-2020
Nyhed Analyse

I Danmark er det muligt at optage lån fra, man fylder 18 år. Og i begyndelsen af 20’erne har hver fjerde ung et lån. For nogle ender gælden med at blive både stor og langvarig. Det viser rapporten ”Unge – gæld, forbrug og opsparing”, som Finans Danmark offentliggør i dag.

I rapporten ser Finans Danmark på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og en stor spørgeskemaundersøgelse blandt andet på, hvad der gør, at nogle unge havner i en stor og langvarig gæld.

Og ifølge de unges egne udsagn bunder det i flere forskellige omstændigheder.

To ud af fem siger, at de har svært ved at sige nej, når der er noget, de gerne vil have. Så køber de, selvom de ikke har råd. Der er altså generelt en ubalance mellem indtægter og udgifter. For nogle handler det dog også om, at der allerede er en ubalance mellem indtægter og faste udgifter, så de ikke kan få hverdagen til at hænge sammen med den indtægt, de har. Problemerne kan også skyldes omstændigheder, som de unge i mindre grad har indflydelse på selv som arbejdsløshed, skattegæld eller sygdom. Og endelig er der en gruppe af unge, der ender i store gældsproblemer på grund af afhængighed af stoffer og alkohol.

“Vores analyse viser, at en gruppe af unge ender i så store og langvarige gældsproblemer, at det rammer dem hårdt. Over halvdelen af alle unge i gælds­problemer skammer sig over deres økonomi, og for mange betyder det også, at der er sociale aktiviteter, de ikke har mulighed for at deltage i. Det understreger behovet for, at børn og unge tidligt får en grundlæggende forståelse for økonomi”, siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Dele af rapporten om Unge – gæld, forbrug og opsparing” er lavet i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk. Det handler specifikt om kapitlet, der ser nærmere på, hvad der sker i forhold til økonomien, når unge får børn tidligt.

”Mange unge kæmper med at holde balance i økonomien, og unge forældre kommer oftere i gældsproblemer end deres jævnaldrende uden børn. Vi er nødt til at bryde det tabu, der er og tale om privatøkonomi. De unge forældre, som har brug for ekstra vejledning til at få økonomien til at hænge sammen. De skal have den støtte og hjælp, de har brug for – for rod i økonomien i de unge år kan trække spor langt ind i voksenlivet og udfordre relationer, helbred og livskvalitet”, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Behovet for viden om egen økonomi er stor

Behovet for at lære om finansiel forståelse tidligt i livet er fortsat stort. Lidt over hver sjette i gældsproblemer ender med at måtte søge gratis rådgivning hos offentlige eller private rådgivningscentre. Finans Danmark har med Pengeuge, som fra i dag kører i folkeskolens ældste klasser, netop fokus på at lære børn, hvordan de skal håndtere deres økonomi – også senere i livet.

”Det er vigtigt at forstå, hvordan tingene hænger sammen. Hvordan fungerer renter? Hvad er ÅOP? Hvordan lægger man overhovedet et budget – og overholder det? Det er nogle af de ting, som 7., 8. og 9. klasserne lærer om i uge 11 i Pengeuge. Og den viden er både afgørende og grundlæggende for, om man kommer godt i gang med sit voksenliv på egne ben – også når det gælder økonomien,” siger Niels Arne Dam.

Læs undersøgelsen her eller download som pdf her. 

Læs mere om Pengeuge på www.pengeuge.dk Følg Pengeuge på Facebook og Instagram og Twitter #pengeuge

Fakta om Pengeuge

  • Det er syvende år i træk, der afholdes pengeuge
  • Det holdes altid i uge 11. I år er det fra 9. – 13. marts
  • 786 skoler deltager i år – det er rekord for Pengeuge.
  • Bankrådgivere og bankdirektører i hele landet deltager som gæsteundervisere
  • Undervisningsmaterialet er lavet i samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.
  • Som noget nyt deltager Nationalbanken fra i år i Pengeuge. Sammen med Foreningen af lærere i Historie og Samfundsfag udarbejdet undervisningsmateriale, der handler om hele samfundets økonomi.

Camilla Thorning

Pressechef

Læs mere

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde