Kærlighedssvindel bliver bremset, mens investeringssvindel stiger

Publiceret 26-10-2020
Nyhed

Mens langt de fleste forsøg på kærlighedssvindel i dag bliver bremset, så tjener svindlerne mange penge på falske investeringsprojekter. Det viser de seneste tal fra Finans Danmark, der dækker svindelsager fra første halvår af 2020.

Mange har tilsyneladende lært lektien om, at den store kærlighed langt borte, der gerne vil have overført penge, ikke nødvendigvis er den, som vedkommende udgiver sig for.

I hvert fald bliver langt størstedelen af den type svindel i dag bremset. Der blev forsøgt svindlet for 49 mio. kroner på denne måde i første halvår af 2020. Men ”kun” 4,6 mio. kroner blev tabt. Resten blev bremset.

”Bankerne har heldigvis stor succes med at stoppe tabene i rigtig mange tilfælde. Bankerne har netop fokus på svindlen – det kan man se i statistikken”, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Det er ganske mange penge, som hvert enkelt offer bliver lokket til at betale. Forsøgene på svindel for 49 mio. kroner stammer fra bare 293 sager. Langt de fleste bliver altså bremset.

Investeringssvindlen er stigende

Til gengæld går det den anden vej for investeringssvindel. Det er typisk sager, hvor svindlere lokker med særdeles attraktive investeringsmuligheder, De sætter ofret under pres for at slå til med det samme. I mange sager lokker svindlerne med historier om kendte, der har investeret og tjent mange penge på det – men det hele er løgn.

Ved hjælp af denne svindelmetode blev der svindlet for 35,9 mio. kroner i årets første seks måneder. I hele 2018 var tallet 33,5 mio. kroner. I 2019 53 mio. kroner.

”Man skal altid huske det gode råd om, at hvis et tilbud er for godt til at være sandt, så er det typisk netop det. Men ønsket om at tjene hurtige og lette penge er i mange mennesker. Derfor er paraderne nede. Og det udnytter de kriminelle. Derfor er der kun at sige, at man skal se at få paraderne op, bruge sin sunde fornuft og ikke lade sig lokke til at træffe hurtige beslutninger”, siger Michael Busk-Jepsen.

 

Læs mere om investeringssvindel, og hvordan du undgår at blive snydt.

Læs mere om kærlighedssvindel, og hvordan du undgår at blive snydt.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde