Især butikker, frisører og skønhedssaloner har fået hjælp i banken under corona-krisen

Publiceret 29-05-2020
Nyhed Analyse

Butikker, engroshandel, hoteller, restauranter og frisører er de brancher, hvor flest har haft brug for hjælp fra banken under corona-krisen. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Finans Danmark har netop kortlagt, hvilke brancher der har fået hjælp i bankerne som følge af corona-krisen. Grundlaget er en særlig indberetning fra fem af de største banker, der dækker perioden, fra Danmark lukkede ned medio marts og frem til 17. maj.

De nye tal viser, at det er inden for handel, restauranter, hoteller og serviceydelser – som frisører – at vi ser de fleste tilsagn om hjælp.

”En sjettedel af virksomheder, der har fået hjælp i bankerne, er engroshandel og butikker. Det skal ses i sammenhæng med, at mange butikker blev ramt af nedlukningen – heraf blev flere tvangslukket i forbindelse med nedlukningen af storcentre. Lige efter kommer servicevirksomheder som for eksempel frisører og skønhedssaloner, der jo var tvangslukket indtil 20. april. Som man også har kunnet læse historier om, har mange af disse små virksomheder været hårdt ramt, og det er altså også mange af dem, der har fået hjælp i banken,” siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Ser man på de bevilgede beløb, er billedet anderledes. Her tegner fremstillingsvirksomhederne sig for godt en tredjedel af det samlede bevilgede beløb på i alt 85 mia. kr., selv om de kun udgør 5 procent af det samlede antal virksomheder, der har fået hjælp.

”De store og kapitaltunge virksomheder har også fået hjælp i bankerne. Her drejer det sig i flere tilfælde om, at man i god tid har villet sikre sig likviditet til de udfordringer, der kan opstå, hvis corona-krisen bliver langvarig. Heldigvis gik vi ind i denne krise med velpolstrede banker, som både har kunnet hjælpe de store fremstillingsvirksomheder og de små butikker og servicevirksomheder,” siger Niels Arne Dam.

For små og mellemstore virksomheder, der er ramt af corona-krisen, er det fortsat 98 ud af 100, der får ja i banken, når en sag om hjælp er færdigbehandlet. For store virksomheder er det 97 ud af 100.

 

Figur 1: Brancher hvor bankerne har hjulpet flest virksomheder 

Anm.: Udvalgte brancher, hvor antallet af virksomheder udgør mindst 5 pct. af det samlede antal virksomheder, som har fået hjælp i bankerne. Branchefordelingen følger Danmarks Statistiks branchefordeling (DB07). Serviceydelser ekskl. liberale erhverv omfatter bl.a. frisørsaloner, skønheds- og hudpleje.

Kilde: Indberetninger fra fem af landets største banker og Finans Danmarks beregninger.

Figur 2: Brancher som bankerne har bevilget flest penge

Anm.: Udvalgte brancher, hvor det bevilgede beløb udgør mindst 5 pct. af det samlede beløb, som bankerne har bevilget. Branchefordelingen følger Danmarks Statistiks branchefordeling (DB07). Liberale erhverv omfatter bl.a. advokater, revisorer, reklame, design og fotografer.

Kilde: Indberetninger fra fem af landets største banker og Finans Danmarks beregninger.

 

 

 

 

 

%MCEPASTEBIN%

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde