EU-Kommissionen understreger behovet for fleksibilitet for bankerne

Publiceret 28-04-2020
Nyhed

EU-Kommissionen har i dag understreget behovet for mere fleksible rammer for den finansielle sektor. Det er afgørende, at bankerne har mulighed for at hjælpe erhvervs- og privatkunder under corona-krisen og dermed holde hånden under den europæiske økonomi, lyder det fra Finans Danmark.

EU-Kommissionens kommissær for finansielle anliggende Valdis Dombrovskis annoncerede i dag på et pressemøde forskellige tiltag, som skal gøre det lettere for den finansielle sektor at understøtte aktiviteten i den europæiske økonomi. Baggrunden er dystre prognoser som viser, at corona-krisen kan få det europæiske BNP til at falde med helt op til 10% i år.

”Det er glædeligt, at EU-Kommissionen anerkender, at den finansielle sektor er afgørende for at få økonomien tilbage på sporet og derfor i dag har præsenteret en række nyttige initiativer, som fx en fremrykning af kapitalrabatten på mindre virksomheder,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

 

Mere fleksible regnskabsregler, kapitalrabat til SMV’er og udskudt implementering af Basel IV

Helt konkret lægger EU-Kommissionen blandt andet op til større fleksibilitet i anvendelsen af regnskabsreglerne, fx når det kommer til hensættelser på lån til kunder, der kommer i midlertidige problemer på grund af corona-krisen. EU-Kommissionens vil også fremrykke den kapitalrabat, som bankerne får, når de udlåner til små og mellemstore virksomheder. Disse tiltag vil forbedre bankernes mulighed for fortsat at hjælpe de kunder, der er økonomisk ramt under corona-krisen.

”Det er et stærkt udsagn fra EU-kommissionen, at mere fleksible regler og krav til den finansielle sektor er helt afgørende for, at bankerne fortsat kan hjælpe både privat- og erhvervskunder under corona-krisen. Finans Danmark har sammen med Finanstilsynet over den sidste måneds tid fundet løsninger, der sikrer, at der i fx regnskabsreglerne er den nødvendige fleksibilitet til at understøtte virksomheder og husholdninger under corona-krisen. Den praktiske håndhævelse af reglerne er afgørende for, at denne fleksibilitet rent faktisk også får lov til at komme ud og virke i realøkonomien til gavn for vækst og beskæftigelse. Vi håber også, at vi kan finde fleksible løsninger angående de såkaldte NEP-krav,” siger Ulrik Nødgaard.

Derudover blev det meldt ud på dagens pressekonference, at implementeringen af de endelige Basel-anbefalinger udskydes med 1 år til den 1. januar 2023. Denne udskydelse skal sikre, at den finansielle sektor men også tilsynsmyndighederne har den nødvendige operationelle kapacitet til at håndtere konsekvenserne af coronakrisen. EU-Kommissionen er med dette tiltag helt på linje med Basel-komitéen selv, som for præcis en måned siden anbefalede et års udskydelse af den sidste del.

 

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde