Danskernes interesse for boligkøb er tilbage

Publiceret 11-06-2020
Nyhed

Corona har ikke sat sig på danskernes drømme om en ny bolig. Interessen for lån til boligkøb spirer igen. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

Danskernes lånelyst tog et dyk i uge 14 og henover påsken. Men siden Danmark begyndte at genåbne efter påske, er danskerne igen på jagt efter drømmeboligen. Så efter et markant faldt i lånetilbud til boligkøb i april indhentede danskerne i maj knap 5.800 lånetilbud til boligkøb. Det er ca. 800 flere lånetilbud end i april, men knap 1.840 færre end i maj sidste år.

”Efter den gradvise genåbning af Danmark har danskerne igen i højere grad kunnet komme ud og se på nye boliger. Selvom vi ikke er helt tilbage på det samme niveau, som i maj sidste år, så er der flere, der nu har undersøgt deres finansieringsmuligheder og indhentet et lånetilbud end i april,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Interessen for lån til køb af bolig afhænger dog i høj grad af, hvor i landet man kigger. I Vest- og Sydsjælland er der indhentet 41 pct. flere lånetilbud end i april, hvorimod der er indhentet fem pct. færre lånetilbud i Københavns omegn.

”De geografiske forskelle kan i høj grad hænge sammen med, hvilken boligtype danskerne er på jagt efter. Corona-krisen har nemlig haft en særlig effekt på en del af boligmarkedet – sommerhusmarkedet. I maj blev rekordmange sommerhuse taget af ejendomsmæglernes hylder. Og der ligger ofte et lånetilbud forud for en bolighandel. Det kan forklare, at der fx i Vest- og Sydsjælland, hvor mange sommerhuse også er taget af markedet, er givet flere lånetilbud i maj end i april,” siger Peter Jayaswal.

 

Færre lægger lånet om

Mens appetitten på boligkøb er ved at vende tilbage, er interessen for at omlægge sit realkreditlån eller tage et ekstra lån på et stadig lavere niveau. I maj indhentede danskere og virksomheder 8.116 lånetilbud til omlægninger og tillægslån. Det er knap 1.800 færre lånetilbud end måneden forinden, og ca. 8.750 færre end i maj sidste år.

”Corona-krisen har ikke kun skabt usikkerhed om danskernes økonomi og jobsituation. Krisen har også præget samfundet generelt, og der har været et øget fokus på bl.a. helbred og på at få familieliv og arbejdsliv til at fungere. I det lys er det ikke så overraskende, at boligejerne kan have udskudt overvejelserne om at få et tillægslån eller at omlægge deres realkreditlån,” siger Peter Jayaswal og afslutter:

”Derudover har mange boligejere det seneste år allerede omlagt deres realkreditlån og fået gavn af de lave renter. Det kan også være en del af forklaringen på, at færre boligejere undersøger muligheden for at skifte deres lån ud med et nyt lån.”

 

Øvrige nøgletal:

  • I maj 2020 blev der i alt indhentet 15.910 lånetilbud. Det er 860 færre lånetilbud end i april 2020, og ca. 11.340 færre lånetilbud end i maj sidste år.

 

Læs mere om lånetilbud her

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde