Corona giver danskerne færre sommerhuse at vælge imellem

Publiceret 12-05-2020
Nyhed

Det er typisk i forårsmånederne, at danskerne sætter deres sommerhuse til salg, men i år er udbuddet faldet fra marts til april. Sidste gang danskerne havde så få sommerhuse at vælge imellem var i marts 2007. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

For de danskere, der var på udkig efter et sommerhus i slutningen af april, var der 7.834 at vælge imellem. Det er det laveste antal i 13 år og 3,6 pct. færre end måneden før. Det er en overraskende udvikling, da det typisk er i foråret, at udbuddet stiger. I 14 ud af de 15 foregående år, hvor Finans Danmarks boligudbudsstatistik har eksisteret, er antallet af udbudte sommerhuse steget fra marts til april måned. Kun år 2005 er en undtagelse, hvor udbuddet faldt med 0,1 pct.

”Corona-krisen har helt klart påvirket sommerhusmarkedet. Vi ser typisk flere til salg-skilte foran sommerhusene i april, men i år har udviklingen været modsat. Udbuddet er i gennemsnit steget med 6,3 pct. fra marts til april måned i årene 2004-2019, så et fald på 3,6 pct. i år er bemærkelsesværdigt,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Årsagen til, at der er længere mellem til salg-skiltene, er en blanding af, at flere sommerhuse tages af markedet og færre nye sættes til salg. Der blev taget 1.410 sommerhuse af markedet i april 2020, hvilket er det højeste antal for denne måned i statistikkens opgørelsesperiode. På samme tid blev der sat 1.121 nye sommerhuse til salg, hvilket historisk er i den lave ende for april måned.

”Der er blevet taget rigtig mange sommerhuse af markedet den seneste måned, og det er enten, fordi huset er blevet solgt, eller fordi sælger ikke længere ønsker at skille sig af med huset eller vil vente. Oveni er der færre, der vælger at sætte deres sommerhus til salg. Noget tyder på, at danskerne enten har fået øjnene op for sommerhusets glæder i disse tider, hvor udsigterne til at rejse sydpå er blevet mere usikre, eller at Corona-situationen har fået nogle til at vente med at sætte sommerhuset til salg,” siger Ane Arnth Jensen.

Markant færre sommerhuse i Vest- og Sydsjælland

Ser man på de store sommerhusmarkeder med mindst 200 udbudte boliger, er det især i Landsdel Vest- og Sydsjælland, at der er færre sommerhuse til salg end måneden før. Udbuddet er her faldet med 8,4 pct., svarende til 137 sommerhuse. Også her er rigtig mange sommerhuse taget af markedet, og færre nye sættes til salg end normalt. Blandt de store sommerhusmarkeder er udbuddet faldet mindst i Vestjylland, som i april har 1,0 pct. færre udbudte sommerhuse end måneden før.

”En årsag til, at udbuddet falder så meget i Vest- og Sydsjælland, kan være, at der i København er rigtig mange familier, der drømmer sig væk fra storbyens begrænsninger og ud til mere frihed i naturen, hvor det er lettere at holde afstand til hinanden,” siger Ane Arnth Jensen.

Fakta:

  • Antallet af udbudte parcel- og rækkehuse er faldet med 0,2 pct. fra marts til april. Det er atypisk og ikke set siden 2005.
  • Antallet af ejerlejligheder til salg er til gengæld steget med 3,3 pct.
  • Kategorien sommerhuse kaldes i statistikken for fritidshuse.

 Hent statistikken

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde