Tidligere pension for en gruppe danskere betyder, at finanssektoren skal betale en regning på 2,35 mia. kroner årligt. Det er i hvert fald regeringens forslag. Og det forslag kommer til især at ramme de mindre og mellemstore virksomheder.
”Erfaringer fra udlandet viser, at en særskat på den finansielle sektor vil ende hos de mindre og mellemstore virksomheder, mens de helt store selskaber går fri”, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.
Helt præcist kan særskatten ifølge Finans Danmarks analyse - der er baseret på erfaringerne fra lignende skatter i andre lande - koste op til 3.000 kroner om året for en typisk, lille dansk håndværksvirksomhed med 10-50 ansatte. En lille fremstillingsvirksomhed – også med 10-50 ansatte – kan ende med at skulle betale 4.600 kroner om året. Mens en mellemstor fremstillingsvirksomhed kan ende med en meromkostning på 25.100 kroner om året.
Dyrere at være virksomhed i Danmark
For eksportvirksomheder i international konkurrence vil de ekstra udgifter svække deres konkurrenceevne. Og for virksomheder, der ikke er i international konkurrence, vil meget af omkostningsstigningerne blive videregivet til deres kunder i form af prisstigninger på andre varer.
De udenlandske erfaringer viser også, at de helt store virksomheder meget vel kan undgå at betale en del af regningen. Her viser erfaringerne nemlig, at konkurrencen med udenlandske banker gør, at virksomhederne flytter til udenlandske banker, hvis prisen i de danske banker blot stiger lidt.
”De danske virksomheder er i forvejen presset som følge af coronakrisen. Nu presses de yderligere af udsigten til, at det bliver dyrere for dem at drive virksomhed i Danmark. Særskatten svækker erhvervslivets rammevilkår. Det er den forkerte medicin”, siger Ulrik Nødgaard.
Læs hele Finans Danmarks analyse her.