På nuværende tidspunkt har 3.400 ud af landets ca. 1,4 mio. boligejere ikke betalt den ydelse på deres realkreditlån, de skulle have betalt ved udgangen af 2019. Antallet af danske boligejere i betalingsproblemer har de seneste fire og et halvt år ligget på et stabilt lavt niveau. Det viser Finans Danmarks opgørelse af restancer på realkreditlån for 4. kvartal 2019.
”Siden december-terminen for realkreditlån har corona-krisen påvirket mange danskeres privatøkonomi. For nogle boligejere kan det betyde, at det bliver sværere at betale terminen. Derfor kommer vi måske til at se en stigning i restancerne. Men præcist hvor mange boligejere, der vil komme i betalingsproblemer, er svært at spå om. Heldigvis kan vi se tilbage på en årrække med god privatøkonomi og meget få boligejere i betalingsproblemer. De fleste boligejere har derfor et robust udgangspunkt, og banker og realkreditinstitutter står klar til at hjælpe de kunder, der kommer i klemme,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, og forsætter:
”Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man kan betale den næste termin på boliglånet, er det en god idé at kontakte sin bank eller sit realkreditinstitut hurtigst muligt. De boligejere, der har realkreditlån med mulighed for afdragsfrihed, men som betaler afdrag, kan for eksempel vælge afdragsfrihed på lånet i en periode. Eller måske kan man få en hjælpende hånd til terminen via en kassekredit eller et lån i banken.”
Fakta
- Finans Danmarks opgørelse af restancer viser, hvor stor en del af de samlede ydelser fra boligejerne, der ikke er betalt 3½ måned efter betalingsfristen. Lige nu er 0,24 pct. af de samlede boligydelser ikke betalt endnu. Det betyder, at boligejerne i gennemsnit mangler at betale 24 øre for hver 100 kroner, der skulle være betalt.