Betalinger på et sekund er et hit

Publiceret 10-12-2019
Nyhed

Vi danskere er glade for at overføre penge til hinanden både digitalt og hurtigt. Vi har nu tilsammen gennemført en mia. af de hurtige betalinger. I gennemsnit er der overført for 1,2 mia kroner på hver eneste bankdag i 2018.

Metoden kaldes en straksbetaling, og den betyder, at bankkunder kan overføre penge til hinanden – og have pengene til rådighed på kontoen - efter bare få sekunder. Det kan kunderne gøre 24 timer i døgnet - året rundt. Straksbetalinger har været en mulighed de seneste fem år.

”En milliard transaktioner på fem år dækker over en stor vilje for danske borgere og virksomheder til at anvende de moderne betalingsløsninger, som bankerne har stillet til rådighed i forbindelse med den løbende modernisering af den danske betalingsinfrastruktur. I banksektoren arbejder vi hele tiden på at forbedre disse muligheder - til gavn for hele det danske samfund”, siger Michael Busk-Jepsen, Digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Og vi danskere har været nogle af de hurtigste i Europa til at tage pengeoverførsler på et sekund til os. Det viser en sammenligning mellem nogle udvalgte lande med straksbetalinger. Den store udbredelse af MobilePay har været en medvirkende faktor til udbredelsen.

Straksoverførsler gør betalinger lettere

Før straksbetalinger blev indført, tog det typisk en bankdag, inden man som bankkunde kunne få overført et beløb til en anden bankkunde og ved weekender og helligdage gik der typisk endnu flere dage. Bankernes prioritering af at indføre straksbetalinger har derfor betydet en klar forbedring af den enkelte borger og virksomheds mulighed for hurtigt at få betalt deres regninger, overføre penge til familiemedlemmer eller hurtigt dele en regning.

I dag er straksbetalinger primært noget, der sker indenfor landegrænser. Det næste skridt i udviklingen vil være, at straksbetalinger også bliver nemmere for borgerne på tværs af lande. Her er der initiativer på vej både i Norden og i Euro-zonen, som skal sikre dette.

Fakta

  • Straksbetalinger dækker over de tekniske transaktioner, som foretages i bankernes systemer, når en kunde gennemfører f.eks. en MobilePay overførsel eller en almindelige bankoverførsel i deres netbank til en kunde i et andet pengeinstitut og pengene straks overføres fra kunde til kunde.
  • Straksbetalingerne blev mulige i november 2014, da bankerne finansierede en modernisering af den infrastruktur, som anvendes mellem bankerne til betalinger. Dette skete i samarbejde med Nationalbanken. Den tekniske løsning er leveret af Nets.
  • Ved udgangen af november 2019 havde systemerne bag straksbetalingerne gennemført 1 mia. transaktioner til en samlet værdi på 1183 mia. kroner.
  • 82 % af transaktionerne er under 500 kr., mens 17 % er på mellem 500 og 10.000 kroner. Det betyder at kun 1 % af transaktionerne er på mellem 10.000 og 500.000 kr., som er den øvre beløbsgrænse for strakstransaktioner.

 

Camilla Thorning

Pressechef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde