Et par øl i byen, en tur i biografen eller en burger på den lokale café er ofte på menuen, når unge bruger tid sammen med hinanden. Det sociale samvær er meget vigtigt for unge, men det kan give økonomiske udfordringer, at det sociale samvær ofte hænger uløseligt sammen med at bruge penge.
En ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk og Finans Danmark viser, at de fleste unge har en sund privatøkonomi. Knap ni ud af ti af de unge mellem 18 og 30 år vurderer, at de har nogenlunde eller fuldstændig styr på deres privatøkonomi. Rapporten viser samtidig, at socialt samvær står højt på listen hos unge, når de skal prioritere hvad de skal bruge penge på. Men tiden sammen med vennerne er også dyr. Over 40 procent bruger ofte flere penge end planlagt, når de er sammen med vennerne.
Løsningen på forbrugsproblemerne kan virke simpel: Drop caféturen og drik kaffen hjemme i køkkenet. Spring takeaway’en over og lav selv mad. Men undersøgelsen viser, at det kan være svært for de unge at sige fra, når de ikke har råd. 15 procent ville finde på en undskyldning, i stedet for ærligt at sige, at pengene ikke rækker til at spise ude, mens 17 procent ville tage med ud at spise, selv om de ikke har råd.
”Det er bekymrende, at økonomi er så stort et tabu, at mange unge ikke får talt med deres venner, når de ikke har råd. Hvis unge skal have styr på økonomien, er vi nødt til at tale åbent om det. Derfor opfordrer vi alle til at snakke om det – både i vennekredsen, i skolen, på arbejdspladsen og over spisebordet derhjemme," siger Frederik Giese, projektchef i Forbrugerrådet Tænk.
Sæt økonomi på skoleskemaet og tal åbent om det
En åben og ærlig dialog om privatøkonomi kan have stor betydning for unges økonomi. Og undersøgelsen viser tydeligt, at det langt fra er alle, der får snakket om penge. Næsten halvdelen af de unge siger, at de ikke har fået rådgivning eller introduktion til økonomi. Og for unge med rod i økonomien er det kun hver tredje, der har fået introduktion til eller rådgivning om privatøkonomi. Undersøgelsen viser også, at når unge får råd og vejledning om privatøkonomi, så er det primært fra forældrene. Det svarer 36 procent, mens kun 11 procent har lært om det i skolen.
”Penge følger os hele livet. Derfor er det helt afgørende, at man som ung kommer godt fra start, når man skal håndtere sin egen økonomi. Man skal tale åbent om det – og det skal på skoleskemaet. Det er derfor vores dygtige bankrådgivere er ude på landets skoler i denne uge og undervise i finansiel forståelse i vores årlige kampagne Pengeuge. Her giver vi unge de redskaber, de skal bruge for at komme godt i gang,” siger Niels Arne Dam cheføkonom og underdirektør i Finans Danmark.
Læs undersøgelsen her eller download som pdf her.
For yderligere oplysninger kontakt:
Finans Danmark: Pressechef Camilla Thorning på 30161010 eller cth@fida.dk
Finans Danmark står i spidsen for Pengeuge. Indsatsen kører i uge 11 fra d. 11 – 15. marts
Over 700 folkeskoleklasser fordelt over hele landet har tilmeldt sig. Læs mere om Pengeuge på www.pengeuge.dk. Følg Pengeuge på Facebook og Instagram og Twitter #pengeuge
Forbrugerrådet Tænk: Thor Seierø Mouritsen på: 25 88 20 16 eller tsm@fbr.dk
Forbrugerrådet Tænk deltager i Pengeugen, som en del af projektet ”Plus på kontoen”, der er et partnerskab med TrygFonden om at fremme økonomisk trivsel og forebygge gældsproblemer blandt unge 18-30-årige.