Seneste regnskaber bekræfter: Bankernes overskud falder i år trods store konverteringsbølger

Publiceret 29-11-2019
Nyhed Analyse

De største danske bank- og realkreditkoncerners indtjening er faldet med 32 pct. siden 2017. Det bekræfter de seneste regnskaber.

Indtjeningen i de syv største banker og realkreditkoncerner er i årets første tre kvartaler faldet med knap 32 pct. i forhold til samme periode i 2017. Faldet i indtjeningen er sket trods stigende indtægter fra et stort antal lånomlægninger i 2019.

”De seneste regnskabstal bekræfter tendensen, nemlig at de danske bank- og realkreditkoncerners indtjening er under pres. For faldet i indtjening skyldes ikke kun, at medvinden fra store kursgevinster i 2017 er væk. Nok så vigtig er basisindtjeningen også faldet. Det skyldes bl.a.  effekten af de negative renter i kombination med faldende efterspørgsel på nye lån. Hertil kommer stigende omkostninger i form af lønudgifter til hvidvask og compliance. Bare over det seneste år vurderes det, at der er ansat yderligere 1.200 medarbejdere, der har hvidvask og compliance som hovedopgave, så de i dag udgør i alt 4.300. Det bringer de samlede lønudgifter til disse medarbejdere op på i alt 3,4 mia. kr. om året”, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter:

”Når bankernes indtjeningsgrundlag og forretningsmodel er udfordret, som vi ser det nu, hæmmer det bankernes muligheder for at løfte deres samfundsopgave med at understøtte vækst og udvikling i økonomien”.

Regnskabsanalysen omfatter kun de syv største bank- og realkreditkoncerner: Danske Bank, Nykredit Realkredit, Nordea Kredit Realkredit, Jyske Bank, Sydbank, DLR Kredit og Spar Nord Bank.  Koncernen Danske Bank omfatter også pension og forsikring.

 

Carsten Brink

Kommunikationschef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde