Huse med høje energimærker sælges hurtigere

Publiceret 09-07-2019
Nyhed

Huse med høje energimærker bliver i gennemsnit solgt hurtigere end huse med lave energimærker. Og især i Jylland gør energimærkerne en forskel for salgstiderne. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark udarbejdet i regi af Forum for Bæredygtig Finans.

Det er ikke alene godt for klima og energiregning, hvis du har energisikret dit hus – energivenlige huse sælges også generelt hurtigere.

Sidste år gik hussalgene hurtigst for A-mærkede huse, som i gennemsnit blev solgt på 129 dage, mens G-mærkede huse i gennemsnit var 244 dage om at blive solgt. Huse med det mest almindelige energimærke, D, blev i gennemsnit solgt på 160 dage. I 2018 blev et hus i gennemsnit solgt på 165 dage.

”Energioptimering af boligen er en effektiv måde at bidrage til et mindre CO2-aftryk. Men det er ikke kun på klimakontoen og varmeregningen, at et energivenligt hus betyder noget for husejerne. Huse med høje energimærker sælges i gennemsnit 69 dage hurtigere end huse med lave energimærker,” siger Peter Jayaswal, direktør for realkredit- og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

I gennemsnit blev huse med energimærke A til C sidste år solgt på 136 dage, mens huse med energimærke E til G i gennemsnit blev solgt på 205 dage.

”Når køberne slår hurtigere til på et hus med energimærke A, B eller C, kan det blandt andet skyldes forventninger til en bedre isolering og lavere varmeregning. Samtidig er huse med højere energimærker typisk også nyere eller nyrenoverede – og det er attraktivt for potentielle købere,” siger Peter Jayaswal.

Derudover viser analysen, at en bedre energimærkning spiller en større rolle i Jylland end i København. I Vestjylland blev huse med høje energimærker sidste år i gennemsnit solgt ca. fire måneder hurtigere end huse med lave energimærker. I København by var forskellen på den gennemsnitlige salgstid mellem huse med høje og lave energimærker under en uge.

”Det er især i de områder, hvor det generelt tager lidt længere tid at sælge sit hus, at der også er større forskel på salgstiderne mellem huse med høje og lave energimærker,” siger Peter Jayaswal.

Hvis man som husejer går med tanker om at energirenovere sit hus, er det en rigtig god idé at tage fat i sin bank eller sit realkreditinstitut for at høre om mulighederne for at låne til det.

”Der er flere oplagte muligheder for at overveje at låne til at energirenovere sit hus. Det kan fx allerede være, når man køber huset og optager sit realkreditlån. Desuden giver den særlige danske realkreditmodel boligejerne mulighed for at optage tillægslån eller nemt at lægge deres lån om, når fx renten falder – i samme omgang kan man undersøge mulighederne for at låne til at investere i energiforbedringer,” forklarer Peter Jayaswal.

 

Fakta:

  • Finans Danmark har oprettet et rådgivende forum, som skal kortlægge og komme med anbefalinger til, hvordan sektoren kan bidrage til en bæredygtig omstilling af økonomien – herunder fx ved at fremme energirenoveringer af boliger. Læs mere om Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans her.
  • Bygninger står ifølge EU Kommissionen for 40 pct. af energiforbruget og 36 pct. af CO2-udlednignen i EU.

 

Fakta om energimærker:

Når en bolig skal sælges, skal den have udarbejdet et energimærke, som giver en samlet vurdering af den energimæssige tilstand på en skala fra A til G, hvor der desuden findes underopdelinger af A-mærket.

Fordeling af energimærker på huse i Danmark:

   Mærke A: 9 pct.

   Mærke B: 8 pct.

   Mærke C: 24 pct.

   Mærke D 27 pct.

   Mærke E: 16 pct.

   Mærke F: 9 pct.

   Mærke G: 7 pct.

Note: Fordeling af energimærker for parcelhuse samt række-, kæde-, og dobbelthuse. Alle opvarmningsformer og alle byggeår.

Kilde: Energistyrelsen

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde