En mere bæredygtig verden i 2030 kræver investeringer i hidtil uset omfang. Her er den finansielle sektor en motor, som skal være med til at drive omstillingen til et mere bæredygtigt samfund.
”Finanssektoren er med i alle dele af økonomien og har dermed en unik rolle i vores samfund. Med den rolle følger både ansvar og mulighed for at påvirke den verden, som vi i 2030 vil vågne op til. Og det haster,” siger Anders Eldrup, formand for forummet.
Forum for Bæredygtig Finans anbefaler blandt andet, at den finansielle sektor begynder at måle CO2-aftryk i deres udlån og investeringer – og derefter sætter mål for, hvordan det skal reduceres. Derudover opfordres banker og realkreditinstitutter til at arbejde med at fremme lån til bæredygtige ejendomme, transportformer og landbrug.
”Vores anbefalinger understreger, hvad der skal til både i sektoren selv, i andre sektorer, og hvordan myndighederne skal bakke op. Vi opfordrer den finansielle sektor til blandt andet at kortlægge CO2-aftrykket i deres udlån og investeringer og sætte mål for, hvordan det skal reduceres. Det er er meget ambitiøst – også i et internationalt perspektiv. Ikke mindst, fordi der er ingen, der har prøvet det før.”
En klar retning for fremtidens forretning
Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, takker for det store arbejde, der er lagt i forummet og sætter pris på de 20 ambitiøse forslag:
”Det er et meget værdifuldt og ambitiøst katalog med ideer, vi modtager i dag. Det sætter en klar retning og viser, hvor vi skal tage fat, og hvad der er behov for, for at sætte et ekstra skub i den omstilling, som den finansielle sektor allerede er i gang med. Og det samfundsansvar vil vi gerne være med til at løfte.”
”Der er ingen tvivl om, at den bæredygtige omstilling er fremtiden. Både for samfundet og for erhvervslivet. Men det betyder også, at vi skal ændre på, hvad der bliver lånt ud til, og hvad der investeres i.”
Forummet opfordrer Finans Danmark til at lave en bæredygtighedsguide for hele den finansielle sektor. Det betyder, at man i Danmark vil få én fælles standard for, hvad der skal betragtes som bæredygtige aktiviteter. Og Finans Danmarks medlemmer opfordres til at have flere bæredygtige produkter på hylderne. Målet er, at bæredygtige produkter skal være standardtilbuddet til kunderne snarere end nicheprodukter.
”Der er et stort arbejde forude. Vi skal gøre det muligt for vores medlemmer at kategorisere deres aktiviteter. Og vi skal gøre det klart for vores kunder og investorer, hvilke låne- og investeringsprodukter der er grønne, så de selv har mulighed for at foretage et grønnere valg,” siger Ulrik Nødgaard, og fortsætter:
”Vi skal lave en køreplan for, hvordan vi gennemfører anbefalingerne. Det arbejde går i gang i morgen.”
Se Forum for bæredygtig finans' 20 anbefalingerFakta
- Finans Danmarks medlemmer er optaget af at levere deres bidrag til, at Danmark når sit ambitiøse klimamål i 2030. Vurderingen er, at Finans Danmarks medlemmer allerede i dag finansierer grønne aktiviteter for 400 mia. kr., og at bidraget i 2030 kan være vokset til 700 mia. kr. til den grønne omstilling i Danmark. Hent notat.
- Finans Danmark oprettede Forum for Bæredygtig Finans for et år siden for at få input til sit arbejde med bæredygtighed fra erhvervslivet, NGO’er og en række eksperter i klima og bæredygtighed.