Boligejere i landdistrikterne er bedre rustet til rentestigninger

Publiceret 07-06-2019
Nyhed

Boligkøbere i yder- og landkommunerne tager oftere realkreditlån med fast rente end i bykommunerne. Dermed har de også sikret sig bedre mod eventuelle rentehop.

76 pct. af alle nye realkreditlån til boligkøb i landdistrikterne har en fast rente. Til sammenligning er det kun 63 pct. af de nye realkreditlån i bykommunerne, der er fastforrentede. Det viser en opgørelse af nyudlånet i 1. kvartal 2019.

”Realkreditlån med fast rente er mere populære udenfor bykommunerne. Det er vanskeligt at sige, hvad årsagen er, men hvis renterne stiger, er der flere på landet, der kan sove roligt om natten,” siger Peter Jayaswal, direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Morsø, Tønder og Vejen er de tre kommuner, hvor andelen af nye lån med fast rente er størst. Her bliver knap ni ud af ti af de nye realkreditlån til boligkøb givet med fast rente. I den anden ende af skalaen finder man Fredensborg, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk, hvor omkring halvdelen af de nye realkreditlån til boligkøb er fastforrentede.

 

Lavere gæld ved rentestigninger

Boligejerne, der har et realkreditlån med fast rente, er også bedre beskyttet, hvis boligpriserne falder, samtidig med at renterne stiger. Det skyldes, at kursen på obligationerne bag realkreditlån falder, når renterne stiger. Det betyder, at boligejere i Danmark med fastforrentede lån kan få en lavere gæld, hvis de indfrier lånet til den lavere kurs i forbindelse med en omlægning eller flytning.

”Med et fastforrentet lån er der større sikkerhed for, at de enkelte boligejere ikke havner i en situation, hvor gælden er højere end, hvad boligen kan sælges for. Det skyldes, at deres boliggæld kan indfries til en lavere kurs i en situation, hvor boligpriserne falder og renterne stiger,” siger Peter Jayaswal.

 

Lån med fast rente er den mest almindelige lånetype i alle kommuner

Realkreditlån med fast rente vokser i popularitet, og på trods af kommunale forskelle er lån med fast rente i dag det mest almindelige over hele landet, når folk skal have et nyt lån til køb af bolig. I 2010 var det i gennemsnit kun i 28 pct. af kommunerne, hvor flest fik nye realkreditlån med fast rente.

”I hele landet er der kommet mere rentesikkerhed for boligejerne, og det gør boligmarkedet mere robust, hvis renterne begynder at stige. På landsplan har knap 635.000 boligejere realkreditlån med fast rente, og det svarer til 44 pct. af boligejerne,” siger Peter Jayaswal.

 

Kristine Racina

Senior presserådgiver

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde