Ældre har større appetit på afdragsfrihed end yngre boligejere

Publiceret 31-07-2019
Nyhed

Flere vælger afdragsfrihed, når de bliver ældre. Udbredelsen er endda større end blandt de helt unge boligejere, hvor appetitten ellers også er relativ stor. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

Afdragsfrie lån er det mest almindelige realkreditlån, når pensionsalderen rammer. Ældre boligejere over 65 år har realkreditlån for 138 mia. kr., og 65 pct. er afdragsfrie. Til sammenligning har godt 55 pct. af de unge boligejere i aldersgruppen 18-30 år afdragsfrie lån.

”Det er let at forestille sig, at det er de unge, der vil investere i deres første bolig og stifte familie, der optager flest afdragsfrie lån. Men det er faktisk de ældre, der oftest vælger afdragsfrihed. Det giver god mening, fordi de ældre gennem årene har betalt en stor del af lånet af og har derfor i gennemsnit større friværdier i deres boliger,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

For ældre, der er gået på folkepension inden for de seneste år, har 60 pct. afdragsfrie realkreditlån. Udbredelsen stiger i takt med, at folk bliver ældre og topper omkring 70 pct. for boligejere i alderen 76-80 år.

”Danske boligejere opbygger gennem deres liv en boligformue. Også efter pensionsalderen stiger friværdierne. Udviklingen bunder bl.a. i, at mange boligejere tænker deres bolig ind som en del af deres pensionsopsparing. Derfor vil de fleste på et tidspunkt stoppe med at spare mere op i boligen og begynde at "spise af murstenene". Og det giver selvfølgelig god mening at "spise af murstenene" for de mange boligejere, der har sat en del af pensionsopsparingen i boligen,” forklarer Ane Arnth Jensen.

 

Carsten Brink

Kommunikationschef

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde