Unge på egne ben: budgettet er under pres

Publiceret 14-03-2018
Nyhed

Hver tredje ung har lagt et budget der er for optimistisk og hver tiende oplever hver måned, at indkomsten ikke rækker til deres udgifter Det viser en ny rapport fra Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk.

Det kan være en svær øvelse at lægge et budget, og særligt et realistisk et. Mange unge er for optimistiske omkring deres udgifter. 

”Tallene viser, at mange unge oplever, at det budget, de har lagt, er for optimistisk. Et flertal af unge bliver simpelthen overrasket over udgifterne i forbindelse med de flytter hjemmefra. Det tyder på, at de unge ikke er klar over, hvad det koster at flytte, bo og leve på egen hånd,” siger seniorøkonom i Finans Danmark Solveig Råberg Tingey.

Hver tiende ung har svært ved at få pengene til at række 

Hver tredje ung i alderen mellem 18 og 30 år har ikke lagt et budget for deres indtægter og udgifter i forbindelse med, at de flytter hjemmefra, og hver tiende ung oplever hver måned, at indkomsten ikke rækker.

”Det er væsentligt løbende at forholde sig til sin økonomi og sit forbrug. Men det er ikke vaner, der kommer af sig selv. Unge kan have brug for hjælp til at få etableret gode økonomiske vaner som f.eks. at automatisere betalingen af de faste udgifter og løbende at holde øje med om forbruget matcher budgettet - også sidst på måneden,” siger Frederik Giese, Projektchef i Forbrugerrådet Tænk.

Budgettet kan være med til at give overblik over, om der er råd til at flytte ud, og hvilke muligheder der er for bolig m.m. Samtidig er det vigtigt løbende at tjekke op på om, budgettet holder – også efter man er flyttet – eller om der er udgifter, man har overset.

Læs hele rapporten "Unge, gæld og opsparing" her. 

 

Figur 4.5 Hver tiende ung oplever hver måned, at indkomsten ikke rækker

Note: Svarfordelingen til spørgsmålet: ” Indenfor det første år efter du flyttede hjemmefra, hvor ofte oplevede du, at din indkomst ikke har kunnet dække dine leveomkostninger?”.

Kilde: Finans Danmarks beregninger pba. data fra A&B-analyse.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Læs mere

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde