Nye mistanker om misbrug fører til præventiv kortudskiftning

Publiceret 10-09-2018
Nyhed

En mistanke om misbrug af en større mængde danskudstedte betalingskort i ind- og udland fører nu til, at op til 14.000 danskere vil få udskiftet deres betalingskort i den nærmeste fremtid. At kortet bliver skiftet er dog ikke nødvendigvis udtryk for, at kortet er blevet misbrugt.

Nets, der håndterer transaktionerne og varetager misbrugsovervågning, anbefaler nu en såkaldt præventiv udskiftning af op til 14.000 betalingskort for at forebygge yderligere kortmisbrug. Bankerne i Danmark har nu påbegyndt udskiftning af de kort, som de har udstedt, der er berørt af sagen:

”Misbrug med betalingskort er faktisk generelt faldende, men for at forebygge, at en række danskere får misbrugt deres betalingskort og akut må spærre deres kort, udskifter bankerne nu en mængde betalingskort. De berørte kortholdere vil nu blive kontaktet af deres pengeinstitut, hvis de er berørt af sagen. De kunder, der ikke hører noget, er altså ikke berørt,” forklarer digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen, der understreger, at det naturligvis er omkostningsfrit for kunden, hvis banken skifter deres kort.

Op til 14.000 dansk udstedte betalingskort kan blive udskiftet

Hovedparten af de misbrugsforsøg, der indtil videre har fundet sted, er blevet afvist i Nets’ misbrugsovervågning. Formålet med denne præventive udskiftning er således at undgå, at flere kortholdere udsættes for et misbrug og at minimere hackernes succes.

”I de her sager handler det om at udskifte de berørte kort, som vi vurderer er i fare for at blive udsat for misbrug, inden svindlerne begynder at misbruge dem. Dermed vil svindlerne opleve, at de har købt eller hacket data, som de ikke kan bruge til noget,” fortæller Kaspar Kock Kristensen, ansvarlig for misbrugsbekæmpelse i Nets.

Bankerne kontakter nu de kortholdere, hvis kort skal udskiftes. For at undgå yderligere misbrug er processen med at udskifte kort allerede startet. Hvis man oplever at få sit kort misbrugt, skal man, som altid, hurtigst muligt kontakte sin bank, få kortet lukket og indberette svindlen til banken.

Opdatér kortoplysninger

Hvis man får et kort udskiftet, som man også anvender til løbende betaling af forskellige abonnementer, broafgift, rejsekort mv, skal man selv sørge for at få opdateret disse betalinger og tilmelde det nye kort.

”Det er naturligvis et irritationsmoment for den enkelte. Det forstår vi godt. Men alternativet er heller ikke sjovt, hvis der pludselig trækkes penge fra ens konto, som man intet kender til,” siger Michael Busk-Jepsen. 

 

 

Fakta

  • Der er i alt udstedt ca. 9 millioner betalingskort til danske forbrugere. Mange danskere har mere end et betalingskort.
  • Ifølge Nationalbanken er misbrug som følge af svindel med betalingskort i Danmark faldende. I 2016 udgjorde svindel med danskernes betalingskort i alt 430 mio. kr., mens det var faldet til 330 mio. kr. i 2017.
  • Faldet skyldes bedre anti-svindelsystemer hos bankerne og Nets samt, at butikkerne generelt har øget sikkerheden.
  • Finans Danmark og Nets udsender som oftest en pressemeddelelse ved ’præventive kortudskiftninger’, der berører mere end 10.000 kort.

Kontakt:
Morten Plesner, presserådgiver i Finans Danmark, tlf.: 30 16 10 28
Mads Allingstrup, presserådgiver i Nets, tlf.: 29 48 26 46

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde