Marts statistik: Frygt for handelskrig og tab i amerikanske teknologiaktier trækker markederne ned

Publiceret 13-04-2018
Nyhed

I en dårlig måned for aktier klarer danske aktiefonde sig relativt set bedst blandt aktiekategorierne. De ligger dog stadigvæk i minus for marts, hvor det kun er danske obligationsfonde der tilbyder positive afkast.

2018 har været et hårdt år for aktier, og de globale kursfald fortsatte i løbet af marts. Årsagen er frygten for optrapning af handelskrigen mellem USA og Kina.

Det kan føre til større grad af protektionisme og begrænse adgangen til udenlandske markeder for internationale selskaber. Det giver lavere økonomisk vækst blandt disse selskaber, fordi det bliver dyrere at indkøbe råvarer, eller fordi deres kunder på udenlandske markeder nu oplever, at varerne bliver dyrere.

Aktier startet med tab i årets første kvartal

Blandt aktiefonde er Nordamerika og Europa nede med henholdsvis 3,2 og 4,3 pct. i årets første tre måneder. Globale er nede 4,3 pct. for året, mens danske aktiefonde har et mindre tab på1,0 pct. Med 0,37 i typisk afkast er kinesiske aktiefonde år-til-dato de eneste, der holder sig i plus. De negative afkast har været mere moderate blandt obligationsfondene, hvor korte danske obligationsfonde typisk har leveret -0,1 pct., øvrige danske 0,0 pct. og Investment grade -0,4 pct.

Volatile kurser ender i negativt månedsafkast for aktiefonde

Ser man isoleret på marts endte det også her i kraftigt røde tal for måneden. Globale aktiefonde havde typiske afkast på -3,2 pct., mens den typiske Emerging markets aktiefond havde afkast på -3,7 pct. Udover frygten for handelskrig har der været et frasalg af amerikanske teknologiaktier grundet bekymringen for, at ny regulering kan ramme disse aktier. Nordamerikanske aktiefonde havde typisk afkast på -3,4 pct. Slemt stod det også til for japanske aktiefonde, der typisk gav -3,82 pct. Europæiske aktiefonde klarede sig lidt bedre med et typisk afkast på -1,8 pct. Aktiefonde med danske aktier klarede sig relativt set bedst med et typisk tab på 1,5 pct.

Danske obligationer undgår tab

Blandt obligationsfondene, der udgør 43 pct. af danske detailinvestorers formue i investeringsbeviser, så det lidt lysere ud i marts.  Her lykkedes det danske obligationsfonde at undgå tab. Obligationsfonde med korte danske obligationer havde typisk afkast på 0,3 pct., mens afkast i fonde med øvrige danske og lange danske obligationer typisk var 0,9 og 1,6 pct.

Fonde med Emerging-markets obligationer tabte 0,5 pct., mens non-Investment Grade obligationerne tabte 0,3 pct. Fonde i kategorien med de mere sikre Investment Grade obligationer havde sidelæns kursudvikling med typisk afkast tæt ved nul.

Emerging markets obligationsfonde de mest populære i marts

Nettokøb blandt fonde målrettet de private investorer var i marts på 1,8 mia. kr. Blandede fonde og Emerging markets obligationsfonde var de mest populære med nettokøb på henholdsvis 1,4 og 1,5 mia. kr. Der var størst tilbagesalg blandt Emerging markets aktiefonde og Non-Investment Grade obligationsfonde, der havde tilbagesalg på henholdsvis 2,2 og 3,0 mia. kr.

Formuen i fonde målrettet private investorer faldt med 10,3 mia. kr. til i alt 886 mia. kr. Det var primært som følge af markedsudviklingen i løbet af måneden. Den samlede formue i branchen faldt med 37,1 mia. kr. til i alt 2054 mia. kr.

 

De ovenstående medianafkast stammer fra fonde med rådgivning inkluderet i prisen. Statistikkerne kan ses her.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde