”Betalingsrådet konkluderer, at denne positive udvikling bl.a. skyldes det skifte væk fra kontanter over mod betalinger med kort og smartphone, som har fundet sted de seneste år. Analysen viser desuden, at udviklingen er kommet både banker, forretninger og forbrugerne til gode,” lyder det fra Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Danmark er det EU-land, hvor indbyggerne oftest benytter betalingskort. Omvendt er kontantbetalinger markant mindre udbredte i Danmark end i euroområdet. Mens ca. 20 pct. af de danske husholdningers betalinger i forretningerne foretages med kontanter, er det i euroområdet godt 80 pct. Det indikerer, at de danske samfundsmæssige omkostninger til betalinger er blandt de laveste i Europa.
De danske banker spiller en væsentlig rolle på betalingsmarkedet. De udsteder bl.a. betalingskort og udvikler og driver net- og mobilbank samt mobilbetalingsløsninger. Derudover bliver der brugt mange ressourcer på at sikre, at betalinger kan gennemføres sikkert og effektivt.
”Bankerne stiller sikre og hurtige elektroniske betalingsløsninger til rådighed for kunderne og udvikler til stadighed nye og innovative produkter. Eksempler er bl.a. MobilePay, kontaktløse betalingskort og senest introduktionen af NemID-nøgleappen. Det er løsninger, der har gjort livet lettere for danskerne, og som vil betyde, at de samfundsmæssige omkostninger vil fortsætte med at falde de kommende år til glæde for alle,” siger Michael Busk-Jepsen.
Yderligere oplysninger: