Danske boligejere betaler mindre end svenskerne

Publiceret 28-03-2018
Nyhed

Selvom vi på mange områder ligner vores svenske naboer, er prisen på boliglån en helt anden i Danmark. Danske boligejere betaler nemlig omkring 6.000 kr. mindre i bidrag om året end svenskerne for en lånt million.

Det viser tal fra Danmarks Nationalbank og det svenske Finanstilsyn.

Svenske boligejere betaler i gennemsnit en rentemarginal på 1,67 pct. for et bolig-lån med helt kort rentebinding. Det kan sammenlignes med den danske bidragssats. I Danmark betaler danske boligejere i gennemsnit en bidragssats på 1,03 pct. for et lån med kort rentebinding.

”Vi taler 0,64 pct. point i forskel, hvis man i dag sammenligner rentemarginalen på et svensk boliglån med bidragssatsen på et dansk realkreditlån. På et lån på 1 mio. kr. svarer det til, at danske boligejere gennemsnitlig slipper i omegnen af 6.000 kr. billigere om året før skat i bidragssats,” siger Peter Jayaswal, direktør for realkredit- og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

I realkreditsystemet betales bidrag på boliglån. På svenske boliglån hedder den omkostning rentemarginal. Rentemarginalen er en del af renten, og der skal en beregning til for at den rene rentemarginal kan betragtes. Generelt kan internatio-nale sammenligninger være svære, fx på grund af forskellige gennemsnitlige be-låningsgrader og rentebindingsperioder.

”Det svenske finanstilsyn har lavet beregningen af de svenske marginaler, og for-skellen er til at føle på. Samtidig er det helt unikt, at prisen på realkreditlån i Danmark er så gennemskuelig og kan adskilles fra selve rentebetalingen," siger Peter Jayaswal.

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde