Unge stifter gæld tidligt og sparer ikke op

Publiceret 13-03-2017
Nyhed

Ny undersøgelse fra Finans Danmark viser, at unges optagelse af gæld starter tidligt. De unges bankopsparing stiger tilsvarende kun lidt i de unge år.

Unge stifter mere gæld i gode tider og mindre i dårlige tider. De bliver mere modige, når det går godt i realøkonomien, jobudsigterne er bedre og forventningerne til indkomst er større, mens de omvendt i nedgangsperioder, hvor risikoen for ledighed og indkomsttab er større, er mere tilbageholdne med at stifte gæld.
 
-Gæld er ikke nødvendigvis dårligt, så længe gælden betales tilbage. Desværre kan vi se, at 50.000 unge er registret i RKI som dårlige betalere, så det er ikke alle som kan finde ud af, at optage gæld, og som bagefter afdrage den, siger PA-chef i Finans Danmark Mads Rørvig.
 
Gæld starter tidligt
Undersøgelsen viser, at gældssætningen blandt unge accelererer tidligt. For unge under 25 år stiger andelen af bankgæld i forhold til indkomst gennemsnitligt med 44 pct. om året, modsat de 25-29 år, hvor den kun vokser med 9 pct.
 
Unge 18-årige har en gennemsnitlig bankgæld på 1.500 kr., mens 29-årige har en gennemsnitlig gæld på 103.000 kr.
 
-Jo ældre de unge bliver desto større bliver deres gæld. Det hænger naturligt sammen med, at man flytter hjemmefra, starter uddannelse, stifter familie osv., som er forbundet med store udgifter. Det vigtige er her, at man har en fundamental finansiel forståelse og overblik over sin økonomi. Med det i bagagen skal man nok klare sig, siger Mads Rørvig.
 
Undersøgelsen viser, at gælden er størst i København og det øvrige Sjælland, og at nordsjællandske unge har lavere gæld og større opsparing
 
Bankopsparingen stiger kun lidt i de unge år 
Unge har i gennemsnit 39.000 kr. stående på en konto i banken. I forhold til deres årlige gennemsnitlige indkomst udgør opsparingen godt en fjerdedel. Modsat unges gældssætning stiger det samlede opsparingsbeløb kun moderat med alderen.
 
En 18-årig har en bankopsparing på 32.000 kr. og en 29-årig en opsparing på 50.000 kr.
 
-Som ung er man måske ikke så optaget af at spare op. Men det kan være en god ide. For at få overblik over hvor meget man har til forbrug, og hvor meget man har til opsparing skal man lægge et budget. Det forsøger vi at lære de unge i vores kampagne Pengeuge som kører af stablen i denne uge siger Mads Rørvig og slutter:
 
-Vi håber, at Pengeuge kan være med til at lære de unge om gæld og opsparing. Finansiel forståelse er udgangspunktet for ikke at ende i RKI eller gældsfælden.
 
Kilde: Finans Danmark rapport ”Unge gæld og opsparing”, marts 2017

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde