Statistik: Europæiske og fjernøstlige aktier gav højeste afkast i marts

Publiceret 10-04-2017
Nyhed

Årets første tre måneder var gode for investorer i aktiebaserede investeringsfonde. Alle aktiekategorier har positive afkast år-til-dato. Den samlede formue i branchen udgør nu for første gang over 2.000 mia. kr.

 

Fonde med danske og europæiske aktier var blandt de bedste i marts og gav et afkast på hhv. 3,7 og 3,2 pct. Fonde med nordamerikanske aktier fik tab på typisk 0,9 pct., hvilket blandt andet skyldes et mindre dollarfald. De globale aktiefonde gav 0,5 pct., trukket op af både Europa og Fjernøsten. Fonde med fjernøstlige aktier gav typisk 2,5 pct. i marts.
 

Obligationer: Tab i de fleste fonde, men gevinster i Emerging Markets

De danske obligationsfonde fik typisk negative afkast i marts. I kategorierne øvrige danske og lange danske obligationer var der typisk afkast på -0,1 pct. og -0,2 pct.

Virksomhedsobligationerne blev ramt af stigende renter på statsobligationer, hvilket førte til tab i kategorierne Investment Grade og Non-investment Grade på typisk ca. 0,2 pct. Obligationerne på de nye markeder gav dog et afkast på ca. 0,7 pct., hvilket bl.a. skyldes pæn vækst i mange Emerging Markets-lande.

Første kvartal – højeste afkast i aktiefonde

Aktiefonde har generelt givet pæne afkast i årets første måneder. Fonde med Emerging Markets-aktier har givet typisk 10 pct., mens fonde med kinesiske og fjernøstlige aktier har givet ca. 11,5 pct. Fonde med danske aktier har også givet høje afkast på typisk 8,4 pct., mens fonde med globale og europæiske aktier typisk har givet et afkast på henholdsvis 4,6 og 5,6 pct. år-til-dato.

I obligationsfondene har de mere risikobetonede obligationsfonde i Emerging Markets og Non-investment Grade kategorierne klaret sig bedst med afkast på henholdsvis 4,1 pct. og 1,7 pct., mens de mere sikre Investment Grade obligationer kun har givet 0,4 pct. Fonde med danske obligationer har givet et afkast på typisk 0,4-0,6 pct.

Udbytter på 23,4 mia. kr. i 2017

Fonde målrettet private investorer udbetalte udbytter på 1,8 mia. kr. i marts, hvoraf 686 mio. kr. tilfaldt investorerne i aktiefonde. Fondene har i årets første 3 måneder samlet set udbetalt udbytter på 23,4 mia. kr.

Danske obligationer og blandede fonde mest populære i marts

Der var samlet nettokøb i fonde målrettet private investorer på 6,5 mia. kr. i marts. Der var samlet tilbagesalg i aktiefondene og fonde med udenlandske obligationer på henholdsvis 329 og 518 mio. kr. Fonde med danske obligationer var populære i marts med et samlet nettokøb på 3,6 mia. kr. Blandede fonde havde også store indskud på samlet 2,6 mia. kr.

Formuen i fonde målrettet private investorer steg til i alt 843 mia. kr. Den samlede formue i branchen steg 21 mia. kr. til i alt 2.019 mia. kr. 

Se afkaststatistikken for marts 2017

Se markedsstatistikken for marts 2017

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde