Nyt NEP-krav giver ekstra stødpude til mindre banker

Publiceret 30-10-2017
Nyhed

Efter en længerevarende dialog mellem Finanstilsynet, LOPI (Lokale Pengeinstitutter) og Finans Danmark er et nyt krav om nedskrivningsegnede passiver (NEP-krav) for mindre pengeinstitutter klar. Det er et balanceret resultat, hvor de mindre institutter ikke rammes unødigt hårdt, og som sikrer institutterne en ekstra stødpude, lyder det fra Finans Danmark.

Finanstilsynet har i dag offentliggjort et notat om principperne for fastlæggelse af krav om nedskrivningsegnede passiver (NEP-krav) for mindre institutter. NEP-kravet vil være tilpasset instituttets størrelse og forretningsmodel.

- Med det nye NEP-krav får bankerne en ekstra stødpude - ud over kapitalkravene. Formålet er at muliggøre, at der er midler til rådighed til at sikre en smidig afvikling, Hvis et institut ikke længere skulle vise sig at være levedygtigt, siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Han fremhæver det positive i, at man er nået frem til en model, hvor de mindre institutter ikke rammes af unødigt høje krav.

-Det har været vigtigt for os at nå frem til en balanceret løsning, hvor kravet tilpasses efter instituttets størrelse, da et højt krav kunne være skadeligt for de mindre institutters mulighed for at bidrage til vækst i lokalsamfundene, siger Ulrik Nødgaard.

Midlerne fra NEP-kravet skal bruges til at dække tab og til at håndtere de dele af instituttets aktiviteter, som Finansiel Stabilitet skal overtage i en periode. Midlerne kan også lette muligheden for at finde en fusionspartner inden Finansiel Stabilitet træder til.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde