November statistik: Kurstab i aktiefonde og stigninger i danske obligationsfonde

Publiceret 14-12-2017
Nyhed

Det typiske afkast i de fleste aktiekategorier var negativt i november. Det var også tilfældet for fonde med danske aktier. I obligationskategorierne var det typiske afkast negativt for fonde med udenlandske obligationer, mens fonde med danske obligationer havde pæne stigninger.

De globale økonomiske nøgletal viser fremgang over en bred kam. Udsigterne til en skattereform i USA og gode tal fra Black Friday var med til at trække de amerikanske aktier op, men kursstigningerne blev for danske investorer spist op af fald i dollarkursen på ca. 2 pct. Trods pæne europæiske nøgletal var der fald i europæiske aktier, bl.a. på grund af politisk usikkerhed i Tyskland. En udskudt pensionsreform i Brasilien og fald på det Sydkoreanske aktiemarked medvirkede til fald i emerging markets aktier. Til gengæld steg japanske og russiske aktier, som nød godt af let stigende oliepris.
De danske og internationale statsrenter var nogenlunde uændrede i november. Men på grund af høj udenlandsk købsinteresse faldt renterne på realkreditobligationerne, og det sikrede positive afkast i mange fonde med danske obligationer.

Danske obligationer bedst i november – danske aktier i bunden

Fonde med danske aktier faldt typisk 5,3 pct. i november, primært på grund af selskabsspecifikke nyheder, bl.a. fra Vestas og Lundbeck. Fonde med europæiske og globale aktier faldt typisk henholdsvis 2,5 og 0,2 pct., mens der var stigninger i fonde med amerikanske aktier på typisk 0,6 pct. Fonde med fjernøstlige aktier og emerging markets aktier faldt typisk 1,7 og 2,3 pct.

Fonde med korte danske obligationer steg typisk 0,1 pct., mens fondene i kategorierne øvrige og lange dan-ske obligationer steg typisk 0,3 og 0,7 pct. De fleste fonde med udenlandske obligationer havde tab. Fonde med Investment Grade obligationer faldt typisk 0,2 pct., mens der var højere tab i højrente kategorierne med emerging markets og non-IG obligationer på typisk 0,4 pct.

Blandede fonde igen mest populære i november

Der blev købt nye beviser for 2,4 mia. kr. i fonde målrettet private investorer. Der var samlet tilbagesalg i aktiefonde på lidt over 100 mio. kr., mens fonde med danske obligationer tiltrak 1,5 mia. kr. Der var netto tilbagesalg i fonde med udenlandske obligationer på i alt 1,7 mia. kr., heraf 1,3 mia. kr. i non-IG obligationsfonde. Blandede fonde var også i november den mest populære kategori med et nysalg på 2,4 mia. kr.

Den samlede formue i detailfonde målrettet private investorer faldt 2 mia. kr. til i alt 905 mia. kr. Formuefaldet skyldes primært kurstab i aktiefonde og fonde med udenlandske obligationer. Fonde målrettet institutionelle og udenlandske investorer tiltrak henholdsvis 9,5 og 1,2 mia. kr. Den samlede formue i branchen var således stort set uændret i forhold til oktober og endte på 2.112 mia. kr.

De ovenstående medianafkast stammer fra fonde med rådgivning inkluderet i prisen. Se statistikkerne på www.investering.dk

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde