Lille forskel mellem kort og lang rente

Publiceret 27-03-2017
Nyhed

Det bør ikke være prisen på fast rente, der afholder én fra at sove trygt om natten. Forskellen mellem kort og lang rente er noget nær den laveste siden finanskrisen. Det viser Nationalbankens seneste tal for effektive renter og bidrag.

I februar skulle nye låntagere betale 1,1 pct. i rente og bidrag før skat på et realkreditlån med en rentebindingsperiode på op til 1 år. For lån med en rentebinding over 10 år var rente og bidrag 2,5 pct.

”En forskel på 1,4 pct. i rente og bidrag på lån med kort og lang rentebinding kan naturligvis lyde af noget. Men forskellen har tidligere været større. I perioden efter finanskrisen, hvor særligt den korte rente faldt hurtigt, var forskellen helt oppe på ca. 3,3 pct. Den nuværende forskel er meget tæt på at være den mindste forskel mellem kort og lang rentebinding i tiden efter finanskrisen. Sidst vi var nede på så lille en forskel mellem kort og lang rentebinding var i begyndelsen af 2015,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark og fortsætter:

”I kroner og øre betyder det, at hvis en ny låntager vælger et 30-årigt F1 lån på en million kroner med afdrag, vil ydelsen ligge på små 3.300 kr. om måneden efter skat det første år. Ønsker låntager at binde renten i hele lånets periode, vil ydelsen det første år være på 3.700 om måneden efter skat. Rentebindingen påvirker altså kun ydelsen med ca. 400 kr. om måneden, og ydelsen bør derfor ikke være det afgørende for valg af låntype.”

Det er også en mulighed at vælge et lån med afdragsfrihed. Her varierer ydelsen på et lån på 1 million kroner fra godt 500 kr. om måneden efter skat til godt 1.700 kr. Der er altså en mere mærkbar forskel på låntypernes ydelse, når låntager vælger 10 års afdragsfrihed.

Figur: Månedlige nettoydelser det første år på forskellige låntyper med og uden afdragsfrihed

 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde