Langt de fleste børn får lommepenge

Publiceret 11-03-2017
Nyhed

​Giver du dit barn lommepenge? Hvor mange, hvorfor og hvordan? Få de danske forældres svar i ny undersøgelse fra Finans Danmark.

En ny undersøgelse fra Finans Danmark viser, at et flertal af forældre giver lommepenge til deres børn. 4 ud af 5 forældre med børn i alderen 9-17 år giver deres børn lommepenge, mens det gælder for 3 ud af 5 forældre med mindre børn i alderen 6-8 år. 
 
Forældre med børn i alderen 6-11 år foretrækker at give deres børn lommepenge ugentligt, mens det blandt forældre med teenagebørn er mere udbredt at give lommepengene månedligt.
 
-Vores undersøgelser viser, at lommepengebeløbet stiger med alderen og varierer på tværs af landet. Hver anden forælder med børn i alderen 6-8 år giver deres børn mellem 0-50 kr. i lommepenge hver måned. For forældre med børn i alderen 15-17 år udgør lommepenge væsentligt mere, og tre ud af fem forældre giver over 200 kr. om måneden, heraf halvdelen mere end 400 kr. om måneden, siger PA-chef i Finans Danmark Mads Rørvig.
 
59 pct. af forældre giver mere end 100 kr. om måneden i lommepenge i region Sjælland, hvor det tilsvarende kun gælder for 44 pct. af forældrene i region Syddanmark. 

Kontant eller Mobilepay

Undersøgelsen viser også, at de fleste børn og unge får deres lommepenge kontant. Godt 61 pct. af forældrene angiver, at de giver lommepengene kontant, 25 pct. overfører lommepengene via en bankoverførsel og 15 pct. via Mobilepay. Lommepenge via de to sidstnævnte metoder er særlig udbredt blandt børn i alderen 9 til 14 år.

-Elektroniske tjenester som fx Mobilepay vinder indpas hos de unge, og jeg er ikke i tvivl om, at vi i fremtiden vil se flere, som får deres lommepenge via Mobilepay, siger Mads Rørvig.

Børn får lommepenge for at lære om økonomi

Økonomisk forståelse er formålet med lommepengene. 68 pct. giver lommepenge for, at deres børn kan få en bedre forståelse for penge og medansvar for egen økonomi, 53 pct. for at deres børn selv kan købe egne varer eller tjenester og 49 pct. for at lære deres børn at opspare. Børnene bruger lommepengene på forbrug af tøj, elektronik el.lign. eller vælger at spare pengene op. 
 
-Det er grundlæggende utrolig fornuftigt at bruge lommepenge, som en løftestang til at lære sit barn om økonomi. I vores kampagne Pengeuge tager vi rundt på landets folkeskoler og lærer de unge om finansiel forståelse. Mange af de unge vi møder er vant til lommepenge, og det giver os et godt udgangspunkt for at lære dem at lægge et budget og undgå livet som dårlig betaler, slutter Mads Rørvig. 
 

Kilde: Finans Danmark rapport ”Unge gæld og opsparing”, marts 2017

Læs mere om pengeuge

Se Danmarkskort over hvor mange lommepenge bør hvor rundt om i landet

Se NOPAs guide til, hvordan du skal give dit barn lommepenge

 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde