Højere udlånsvækst til ejerboliger

Publiceret 23-10-2017
Nyhed

Realkreditudlånet til boligejere er øget med 2,8 pct. det seneste år. Udlånsvæksten er højere nu end i de senere år.

”Realkreditudlånet til landets boligejere vokser mere nu end i 2016 og første halvdel af 2017. Vi skal tilbage til 2015 for at finde en udlånsvækst, der matcher den nuværende,” siger Peter Jayaswal, direktør for ejendomsfinansiering i Finans Danmark, og tilføjer:

”Vi oplever for tiden et opsving i dansk økonomi, og boligpriserne stiger i alle dele af landet. Væksten i realkreditudlånet er i trit med den udvikling, og realkreditten er med til at sikre, at boligejere i hele landet har adgang til billig finansiering.”

Fast rente og afdrag driver udlånsvæksten til boligejerne

Den samlede udlånsvækst til ejerboliger kommer primært fra fastforrentede lån med afdrag, der det seneste år er øget med 8,2 pct. Lån med kort rentebinding og afdragsfrihed er omvendt faldet med 7,7 pct.

”Den lange rente befinder sig fortsat på et lavt niveau, og fortsat flere boligejere vælger fast rente. Det sker primært i kombination med, at der afdrages på lånet, men der er også vækst i det fastforrentede udlån med afdragsfrihed. Til gengæld har boligejerne trådt på bremsen i forhold til variabel rente uden afdrag, og det betyder, at afdragsfrie lån samlet set er mindsket siden 2013”, siger Peter Jayaswal og uddyber:

”Når der trods alt er flere, der vælger kombinationen af fast rente og afdragsfrihed, viser det, at afdragsfrihed stadig er relevant for mange boligejere. Tallene viser, at fleksibiliteten bl.a. bliver brugt til at binde renten. Det er også udbredt, at fleksibiliteten bruges til at afdrage hurtigere på anden og dyrere gæld.”

Figur 1: Årlig vækst i udlån til ejerboliger og fritidshuse, pct.

Kilde: Finans Danmark

Se Tabeller og Figurer, udlånsstatistik 3. kvartal 2017

Gå til Udlånsstatistik

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde