Godt første halvår for investorerne

Publiceret 18-07-2017
Nyhed

Indtil nu har 2017 vist sig som et fornuftigt investeringsår med positive afkast i næsten alle investeringskategorier. Danske aktiefonde er topscoren med typiske afkast over 14 pct.

I første halvår var der generelt positive afkast i næsten alle aktiekategorier. Fonde med danske aktier gav det højeste afkast i første halvår med 14,3 pct. i den typiske fond. Fonde med aktier i fjernøsten og Kina ligger også i toppen af tabellen med typiske afkast over 13 pct. Fonde med globale og nordamerikanske aktier ligger sammen med østeuropæiske aktier i bunden af tabellen. Det skyldes bl.a., at dollarkursen har været faldende. Dollaren er siden nytår faldet over 7,5 pct. i forhold til den danske krone.

Emerging markets gav bedste obligationsafkast 

Kategorierne med højrenteobligationer har givet de højeste obligationsafkast i første halvdel af 2017. Emerging markets obligationer topper med et typisk afkast på 3,5 pct., mens non-Investment grade obligationer har givet 3,1 pct.   Også danske obligationer har givet positive afkast. Afkastet har været højest i fonde med øvrige danske og lange danske obligationer, der typisk har givet 0,9 pct., mens korte danske obligationer har givet 0,6 pct. Fonde med danske og  udenlandske indeksobligationer  har som de eneste kategori er givet negative afkast med et tab på henholdsvis 0,4 og 0,6 pct. i den typiske fond.

Valutakurserne påvirkede juni-afkastene

De pæne afkast er opnået på trods af, at udviklingen i valutakurserne gik de danske investorer imod i juni måned. Der var store fald i både dollar og yen, hvilket medvirkede til negative afkast i fonde med udenlandske aktier. Fonde med danske aktier og emerging markets klarede sig bedst med tab på typisk 0,4 og 0,5 pct., mens fonde med globale aktier havde tab på ca. 1 pct.  Fonde med europæiske aktier havde det sværest i juni med et typisk tab på 2,4 pct.  
Investeringsfonde med korte og lange danske obligationer gav små negative afkast i juni, mens fonde med øvrige danske obligationer typisk gav et afkast på 0,1 pct. Fonde med udenlandske obligationer havde også tab. Fonde med udenlandske indeksobligationer havde tab på ca. 1 pct., mens fonde med non-Investment grade obligationer havde tab på typisk 0,1 pct.

 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde