Et-årigt afkast i globale aktiefonde runder 20 pct.

Publiceret 13-03-2017
Nyhed

Februar bød på positive afkast i alle aktie- og obligationskategorier. Investorerne i de danske detailfonde fik et samlet afkast på 20 mia. kr. Det typiske et-årige afkast i de globale aktiefonde er nu over 20 pct.

De globale aktiemarkeder blev trukket op af pæne regnskaber og gode økonomiske nøgletal i både Europa, USA og Asien. Samtidig gav rentefald og stigende kurser på dollar og emerging markets valutaer yderligere rygvind til både aktier og obligationer. Forventninger til væksten i USA er fortsat høj. Derimod er der større usikkerhed om udsigterne for Europa, bl.a. på grund af de kommende valg i Holland og Frankrig. 

Aktier: Størst afkast i amerikanske aktiefonde 

Fonde med amerikanske aktier havde et afkast på 5,3 pct., blandt andet som konsekvens af dollarstigningen på 1,6 pct. i februar. De fjernøstlige aktier klarede det også godt og gav 4,2 pct., mens emerging markets aktier gav 4,3 pct. Fonde med globale aktier gav typisk 3,9 pct., mens fonde med europæiske aktier typisk havde afkast på 2,7 pct. Det typiske afkast i fonde med danske og nordiske aktier var i den lave ende med henholdsvis 1,3 og 1,6 pct. 

Obligationer: Høje obligationsafkast i emerging markets

De danske renter faldt markant, særlig faldt renterne på realkreditobligationer meget som følge af stor efterspørgsel, og det gav høje afkast i fonde med danske obligationer. Det typiske afkast i fonde med øvrige og lange danske blev henholdsvis 0,9 og 1,5 pct.

Både Investment Grade og high-yield obligationerne indsnævrede rentespændet til statsobligationerne, hvilket gav positive afkast. Fonde med Investment Grade og non-Investment Grade gav 1,1 pct. i den typiske fond. Fonde med emerging markets obligationer gav 2,2 pct. i den typiske fond, blandt andet drevet af stigende valutakurser i emerging markets lande.

Alle kategorier har positive medianafkast set over de seneste 12 måneder

Det et-årige afkast er positivt i alle kategorier. Særligt emerging markets har klaret sig godt. Fonde med emerging markets-aktier og –obligationer har givet henholdsvis 28,6 og 12,4 pct. Fonde med globale aktier har typisk givet 20,3 pct.

"Globale aktiefonde er danskernes favoritter, så rigtig mange har fået gavn af de høje afkast. I alt 491.000 investorer har sparet i gennemsnit 263.000 kr. op i de globale aktiefonde. De har i gennemsnit fået et afkast på ca. 45.000 kr. det seneste år," siger Anders Klinkby, adm. direktør i IFB. 

Udbytter på 17,2 mia. kr. og samlede afkast på 20,1 mia. kr.

Fonde målrettet private investorer udbetalte i februar udbytter på 17,2 mia. kr., og de samlede udbetalte udbytter i 2017 er nu på 21,7 mia. kr. Inklusiv de udbetalte udbytter fik investorerne samlede afkast på 20,1 mia. kr. i februar.

Fonde med udenlandske aktier var særligt populære i februar

Investorerne købte netto nye beviser for 1,3 mia. kr., hvoraf en del er reinvesterede udbytter. Investorerne havde særligt stor interesse for fonde med udenlandske aktier, hvor indskuddet netto blev på 6,3 mia. kr., mens der netto var tilbagesalg i fonde med udenlandske obligationer på 9,4 mia. kr. Fonde med danske obligationer havde samlet nettokøb på 1,1 mia. kr., mens nettokøbene i blandede fonde endte på 2,7 mia. kr.

Formuen i fonde målrettet private investorer steg med 4,2 mia. kr. til i alt 832 mia. kr. Den samlede formue i branchen steg 32 mia. kr. til i alt 1.994 mia. kr. 

Se afkaststatistikken for februar 2017

Se markedsstatistikken for februar 2017

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde