Boligejerne er blevet rigere

Publiceret 17-03-2017
Nyhed

Ved udgangen af 2016 ligger huspriserne på landsplan 456 kr. højere pr. kvadratmeter end for et år siden. Det svarer til en stigning på 3,8 pct. Prisen på ejerlejligheder ligger 1.831 kr. højere pr. kvadratmeter, hvilket er 8,1 pct. højere end året før. Det viser de seneste tal fra Boligmarkedsstatistikken.

-Stigende boligpriser på alle boligtyper betyder, at boligejerne er blevet rigere i 2016. På landsplan er et hus på 140 kvm. blevet knap 64.000 kr. mere værd, mens en ejerlejlighed på 90 kvm. er steget med knap 165.000 kr., siger Ane Arnth Jensen, og tilføjer:

-Vi har nu haft fire år med stigende huspriser, selvom priserne i 2016 ikke er steget i samme tempo, som de gjorde i 2015.
Mens prisen på ejerlejligheder er steget kvartal for kvartal i 2016, har det for husenes vedkommende svinget lidt mere. Huspriserne steg i starten af 2016, men faldt i årets sidste kvartal i samtlige regioner bortset fra Hovedstaden, hvor huspriserne også steg i årets sidste kvartal. 

-Hvert år er priserne steget mest i starten af året og enten fladet ud eller aftaget lidt sidst på året. Udviklingen følger sæsonmønsteret på boligmarkedet og er særligt i de senere år forstærket af fald i den lange rente i begyndelsen af 2015 og gennem de tre første kvartaler af 2016, siger Ane Arnth Jensen.

Opgjort på regioner er huspriserne højere end for et år siden i Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark og i Nordjylland, mens huspriserne i Midtjylland ligger 0,1 pct. lavere. Det skyldes et prisfald i Vestjylland, der er eneste landsdel, hvor huspriserne er lavere end for et år siden. 

-Der har været regionale forskelle på udviklingen i huspriserne i 2016. Fx er huspriserne steget mere i omegnskommunerne til København end tættere på centrum. Sådan har det ikke været i tidligere år. Og i den modsatte ende af landet, i Vestjylland, handles huse i dag til priser, der er lavere end for et år siden.

Mange hushandler og kortere handelstider i 2016
Antallet af hushandler på det danske boligmarked fik et gevaldigt løft i 2015, og det høje antal handler er fortsat i 2016. Samlet set er der 0,5 pct. flere hushandler i 2016 sammenlignet med året før. Der er handlet flere huse på Sjælland, i Syddanmark og Nordjylland, mens der er lidt færre handler i Hovedstaden og Midtjylland.

Antallet af ejerlejlighedshandler er faldet med 2,8 pct. i 2016 sammenlignet 2015. Det færre antal handler kommer efter flere års stigende handelsaktivitet.

Der er kortere handelstider i dag end for et år siden i Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland, mens der er længere handelstider i Hovedstaden. På landsplan betyder det, at handelstiderne på huse er faldet 12 dage sammenlignet med for et år siden, og i gennemsnit tager det knap 6½ måned at sælge et hus.

Se flere tal her.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde