Andelen af unge i RKI falder støt

Publiceret 13-03-2017
Nyhed

Antallet af unge i RKI er faldet 2.700 personer på bare ét år. På fem år er antallet faldet med 5.000. De unges samlede misligholdte gæld er faldet samtidig.

Udviklingen går i den helt rigtige retning, lyder det glædelige budskab fra Finans Danmark, som med kampagnen Pengeuge forsøger at få de unge ud af gæld og ind i budgetter, renter og finansiel forståelse.
 
Selvom andelen af unge i RKI falder, er for mange fortsat registeret i RKI. 50.000 unge i alderen 18-30 år var i 2016 registret i RKI. Hver 20. ung er i RKI med mindst én anmærkning. Men udviklingen går i den rigtige retning.
 
RKI-registreringerne blandt unge er faldet og i hele landet.  Antallet af registrerede unge i RKI er faldet med 2.700 personer det seneste år og over en femårig periode med 5.000 personer.
 
-Det er en yderst positiv nyhed, at færre unge ender i RKI. En tidlig start som dårlig betaler har det med at forfølge en livet igennem. Så det handler om at få fat på de unge tidligt” siger PA-chef i Finans Danmark Mads Rørvig.
 
Den gennemsnitlige RKI-gæld vokser hurtigt og i de tidlige aldre. Gennemsnitsbeløbet for en ung person på 18 år er 8.500 kr., mens en gennemsnitlig 25-årig skylder knap 33.500 og en 30-årig 55.000 kr.
 
Gælden falder – men mobiltelefoner og tablets er synderne
Den samlede gæld er tilsvarende faldet fra 1,9 mia. kr. i 2012 til 1,4 mia. kr. i 2016. Tallene viser, at hver tredje anmærkning foretages af en informations- eller telekommunikationsvirksomhed, og samlet set skylder de unge 285 mio. kr. til denne virksomhedsgruppe. Der er her tale om fx lån til mobiltelefoner og tablets. 
 
-De unge låner fortsat penge til elektronik og de er måske ikke bevidste om, at selvom fx telefonen er billig lige nu – så skal den afdrages på et tidspunkt. Her går det galt, og mange får ikke betalt deres gæld. Så ender de i RKI, siger Mads Rørvig og fortsætter:
 
-Det er vigtigt at de unge lærer, at intet er gratis og at gæld skal betales tilbage. Her er det vigtigt at kende til ÅOP, budget, renter mm. Det forsøger vi at lære dem i Pengeuge.
Også finansiering og forsikringsvirksomheder registrerer mange unge i RKI. Hver syvende anmærkning foretages af en finansiering eller forsikringsvirksomhed og gælden udgør godt 500 mio. kr. Beløbsstørrelserne skal her ses i sammenhæng med størrelsen af det samlede udlån, som er relativ høj i finansierings- og forsikringsbranchen. Ved udgangen af 2016 udgjorde udlånet fra danske penge- og realkreditinstitutter alene 2.380 mia. kr.
Kilde: Finans Danmark rapport ”Unge gæld og opsparing”, marts 2017

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde