Analyse: Hvilke virksomheder får ja i banken

Publiceret 20-10-2017
Nyhed

Er det overskud, omsætning, størrelse, geografi eller branche som er afgørende for at få et ”ja”, når virksomheder søger om et lån i banken? Det giver en ny analyse fra Finans Danmark svaret på.

- Vores analyse viser kort fortalt, at når virksomheden er sund, så står banken klar med lån og kredit, siger cheføkonom i Finans Danmark Niels Arne Dam

Overskud og evne til modstå tab er nøglen

Finans Danmarks analyse har fokus på små og mellemstore danske virksomheders adgang til finansiering og de faktorer, som har betydning for virksomhedernes mulighed for at få et lån. Analysen bekræfter, at virksomhedernes nøgletal har betydning for deres mulighed for at opnå finansiering i banken. Generelt var de virksomheder, som fik godkendt et lån i banken, solide og havde en bedre indtjening.

- Vi kan se en klar sammenhæng mellem virksomhedens soliditet og indtjening  på den ene side, og dens sandsynlighed for at få godkendt et lån på den anden. Med andre ord; virksomheder, som har et solidt kapitalgrundlag og er rustet til at modstå tab, og som har en god forretningsmodel med overskud på bundlinjen, har en klart højere sandsynlighed for at få bevilget et lån i banken, siger Niels Arne Dam.

I Finans Danmark understreger man, at banken ikke er investor, så virksomhedens soliditet kan ikke bygges op med risikovillig kapital fra banken. Kapitalgrundlaget skal med andre ord etableres med andre partnere, før banken kan yde lån.

- Banken kommer først ind i billedet, når den risikovillige kapital er rejst. Derfor er det også helt afgørende, at vi styrker virksomhedernes adgang til risikovillig kapital, og Finans Danmark har for nylig givet seks gode bud på, hvordan vi gør det. Gode rammevilkår og finansieringsmuligheder for de danske virksomheder er en forudsætning for, at Danmark også i fremtiden forbliver blandt de rigeste lande i verden, lyder det fra Niels Arne Dam.

Geografi er ikke afgørende

Analysen viser også, at virksomhedens geografiske placering ikke har betydning for bankens lånevillighed.

- Hvor i landet virksomheden er placeret, er ikke afgørende for, om virksomheden kan få et lån. Der bliver med andre ord ikke gjort forskel på, om man har virksomhed i København eller på Lolland, når virksomheden i øvrigt har gode nøgletal, lyder det fra Niels Arne Dam.

Se hele analysen her

Se Finans Danmarks seks forslag: Penge til vækst   

 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde