Valgmuligheder for huskøbere er det laveste i 8 år

Publiceret 08-03-2016
Nyhed

Aktuelt er der ca. 36.000 huse til salg. Det er ca. 11.000 færre end på toppen for 4½ år siden. Det viser tal fra Realkreditrådets boligudbudsstatistik for februar 2016.

”Der opstod en pukkel af huse, der tog lang tid at sælge, under den finansielle krise. Den pukkel er nu væk, og udbuddet af huse er lavere end før den finansielle krise. Puklen er  bl.a. forsvundet, fordi hussalget er kommet op i gear,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Det lavere udbud af huse betyder, at nye købere har færre huse at vælge imellem. Udviklingen de seneste 4½ år er især drevet af færre huse på Sjælland og i Østjylland. I resten af landet er udbuddet faldet mere beskedent.

”Der er ingen tvivl om, at det lavere udbud af huse har givet køberne færre valgmuligheder. Samlet set er der en femtedel mindre til salg, end da udbuddet var størst. Familier med købstanker skal dog ikke fortvivle, da der på landsplan fortsat er ca. 36.000 huse til salg,” forklarer Ane Arnth Jensen.

Udbuddet af ejerlejligheder er også markant lavere, end da udbuddet var størst. Der er i dag 6.659 ejerlejligheder til salg, og det er mere end en halvering siden 2007.

”I de første år af den finansielle krise blev der opbygget en pukkel af usolgte ejerlejligheder, der dog blevet bragt ned meget hurtigere end for huse. De seneste par år er det faldende udbud af ejerlejligheder bremset op på et lavt niveau. Købere skal i dag være hurtigere på aftrækkeren, hvis de vil have fat i en ejerlejlighed, og en del ejerlejligheder sættes slet ikke til salg med en annonce men sælges måske i stedet over et køberkartotek,” forklarer Ane Arnth Jensen.

Den gennemsnitlige udbudstid for ejerlejligheder er i dag ca. 5½ måned.

Figur 1: Huse og ejerlejligheder til salg i hele landet

Kilde: Realkreditrådet

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde