Store gevinster på det københavnske ejerlejlighedsmarked

Publiceret 16-12-2016
Nyhed

Priserne på ejerlejligheder i København by er steget med 52 pct. de sidste fire år. For en lejlighed på 90 kvm. er gevinsten på over 1 mio. kr. Det viser Boligmarkedsstatistikken for 3. kvartal 2016.

Prisen på ejerlejligheder steg med 1,4 pct. i København by i 3. kvartal 2016. Priserne er steget uafbrudt de sidste godt fire år. Den årlige prisstigningstakt er dog lavere end for et år siden.

”Ejerlejlighedspriserne er steget uafbrudt i København by de seneste fire år. Det betyder, at gevinsten på en ejerlejlighed på 90 kvm. løber op i knap 1,1 mio. kr. på fire år. Det kan omregnes til, at ejere af sådan en lejlighed har fået mere end 20.000 kr. ekstra i lønningsposen efter skat hver måned de sidste 48 måneder. Og det regnestykke ser ikke meget anderledes ud, hvis vi korrigerer for den generelle prisudvikling i samfundet,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Gennem de seneste fire år er prisen på en ejerlejlighed i København by steget med godt 50 pct. I samme periode er prisen på ejerlejligheder i Københavns omegn også øget med lige knap 50 pct.

”Selvom der oftest fokuseres på København by, er ejerlejlighedspriserne i de københavnske omegnskommuner steget i næsten lige så højt tempo de seneste fire år. I kroner og øre er prisstigningerne dog mindre, da priserne generelt ligger på et lavere niveau uden for København. Her kan prisstigningen de seneste fire år på en lejlighed på 90 kvm. omregnes til en gevinst på mere end 700.000 kr.” siger Ane Arnth Jensen.

Huspriserne er højere end for et år siden i alle dele af landet

Huspriserne er steget med 1,1 pct. i 3. kvartal i forhold til 2. kvartal. Priserne ligger højere i otte af 11 landsdele. Priserne er dog faldet i Vestjylland og Sydjylland, og så har der været et mindre fald på 0,5 pct. i København by i forhold til 2. kvartal.

”Selv om huspriserne ligger lidt lavere end i sidste kvartal i enkelte landsdele, tegner der sig stadig et billede af et boligmarked i fremgang. Priserne er højere end for et år siden i alle dele af landet. På landsplan ligger priserne 4,4 pct. højere end sidste år,” siger Ane Arnth Jensen og tilføjer:

”Der gives ikke lige så stort afslag i prisforhandlingerne, som vi tidligere har set. På landsplan er der givet et samlet afslag fra sælgers side på 6,8 pct. i forhold til udbudsprisen. Godt fire pct. af nedslaget gives i den endelige forhandling, efter at boligens salgsannonce er fjernet fra internettet. Den samlede rabat svarer til godt 900 kr. pr. kvm. eller 130.000 kr. for et hus på 140 kvm.”

Kortere salgstider på huse

Der er skåret en halv måned af salgstiden på huse det seneste år. I 3. kvartal er huse i gennemsnit handlet på 186 dage eller lidt mere end et halvt år. Der er betydelige forskelle på tværs af landet. I København by og omegn samt i Østsjælland tager det i gennemsnit tre til fire måneder at sælge et hus. I den anden ende af skalaen ligger Nord-, Vest- og Sydjylland, hvor et hus i gennemsnit sælges i løbet af syv til otte måneder.

Figur: Gevinst på en ejerlejlighed på 90 kvm. de seneste fire år, i kroner

Note: Opgjort i nominelle priser


Kilde: Boligmarkedsstatistikken


Uddybende materiale

Download fælles pressemeddelelse med tabelmateriale til Boligmarkedsstatistikkens 3. kvartal 2016

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde