Største konverteringsniveau i 10 år

Publiceret 01-07-2016
Nyhed

Danskerne har i 2015 flittigt udnyttet de historisk lave renter til enten at få lavere omkostninger på eksisterende lån eller nye billige lån. Det viser en opgørelse fra realkreditsektorens Årsstatistik.

I 2015 blev der foretaget konverteringer for næsten 500 mia. kr. Det er det højeste niveau siden 2005 og den næststørste konverteringsbølge de seneste 20 år. Konverteringsbølgen faldt sammen med kulminationen på en længere periode med rentefald. I forbindelse med presset på den danske krone nåede den lange 30-årige rente bunden tæt på 2 pct. i starten af 2015. Herefter bød forsommeren på en brat stigning i renten, hvilket lagde en dæmper på konverteringsaktiviteten i den resterende del af året.

”2015 var et ekstraordinært år med gode vilkår for de danske boligejere. Vi har oplevet historisk lave renter, og i modsætning til flere af vores nabolande sikrer den danske realkreditmodel, at boligejerne kan få fordel af udviklingen ved at omlægge deres lån. I Danmark er det både billigt og nemt at omlægge sit realkreditlån. Så med lave renter og et fleksibelt realkreditsystem har vi altså en opskrift, der har givet det højeste konverteringsniveau i 10 år,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, og tilføjer:

”Selvom renterne igen er faldet i første halvdel af 2016, er der stadig et lille stykke vej til niveauet fra starten af 2015. Der er endnu heller ikke noget i vores udlånstal eller tal for lånetilbud, der foreløbig tyder på, at vi kommer til at opleve den samme høje konverteringsaktivitet i 2016, som vi så i 2015.”

Også nettoudlånet er steget. I 2015 blev der optaget for ca. 50 mia. kr. nye lån. Det højeste niveau siden 2012.

”Danskerne har været flittige til, at udnytte de lave renter. Samtidig med at rigtig mange har omlagt deres lån, stiger også nettoudlånene. Det skal ses i sammenhæng med, at økonomien så småt er i bedring. Både priser og handler tog sig et nøk opad på boligmarkedet i 2015. Det betyder, at der er langet flere lån over disken i forbindelse med boligkøb. Samtidig har mange boligejere haft mulighed for at låne lidt flere penge i realkreditten i forbindelse med en konvertering. Det kan fra et økonomisk synspunkt være en god idé, hvis man fx ønsker at afvikle anden dyrere gæld eller står over for energirenoveringer, der kan sænke de løbende omkostninger som boligejer. Udlånsvæksten er dog stadig moderat sammenlignet med årene før finanskrisen,” siger Ane Arnth Jensen.

Figur: Mængden af konverteringer samt nettoudlån i mia. kr. fra 1995-2015

Kilde: Realkreditrådet og Realkreditforeningen

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde