Samlet finanssektor til møde hos EU-kommissær Hill

Publiceret 17-05-2016
Nyhed

Realkreditrådet og Finansrådet mødes i dag med EU-kommissær Jonathan Hill i Bruxelles for at drøfte de kommende Basel-reglers betydning.

 

Finansrådets formand, Tonny Thierry Andersen og Realkreditrådets formand Michael Rasmussen mødes netop nu i Bruxelles med EU’s finanskommissær Jonathan Hill. Her skal de bl.a. drøfte de kommende Basel-reglers betydning for både dansk realkredit, men også for resten af den finansielle sektor.

Basel-komiteen overvejer som bekendt at indføre et minimumskrav til, hvor meget kapital, realkreditinstitutterne skal holde til tab, uanset hvor sikkert lånet er, populært kaldet gulvkrav. Der er også lagt op til betydelige stramninger, der rammer bankers erhvervsudlån og bankers handel med eksempelvis realkreditobligationer.

Det bliver dog i sidste ende en politisk opgave i EU-regi at indføre nye Basel-regler i Europa, hvorfor kommissær Hill spiller en nøglerolle. 

”EU-Kommissionen har tidligere vist forståelse for de udfordringer, vores særlige realkreditmodel har stået over for i forhold til international regulering Kommissær Hill har også allerede tilkendegivet, at han er en allieret for dansk realkredit. Derfor er det centralt, at vi får klædt kommissæren på med gode argumenter,” siger Realkreditrådets formand, Michael Rasmussen. 

Også Finansrådets formand, Tonny Thierry Andersen ser mødet med kommissæren som en god mulighed for at få en dialog om konsekvenserne af den kommende regulering.

”Kravene til sektoren har i vores optik nået et passende niveau. Hvis kapitalkravene til ikke blot boliglån men også udlån til store erhvervsvirksomheder nu skal strammes yderligere, vil det kunne ramme vækst og beskæftigelse” siger Tonny Thierry Andersen. 

Michael Rasmussens fokus er naturligt rettet mod realkreditten specifikt: 

”Det foreløbige udspil, vi har set fra Basel, vil være en fundamental udfordring for dansk realkredit. Udspillet ser bort fra, at danske realkreditlån er meget sikre og har meget små tab. Gennemføres udspillet i europæisk lovgivning, vil det betyde, at danske realkreditinstitutter skal polstres markant mere end i dag. Formålet med mødet i dag er derfor at give kommissær Hill en større forståelse for de udfordringer, som Basels udspil giver dansk realkredit. Vi vil gerne give Kommissionen indblik i de danske bekymringer, så man kan tage dem med i betragtning, når man senere skal gennemføre Basels anbefalinger,” siger Michael Rasmussen.

På mødet deltager desuden Finansrådets direktør Ulrik Nødgaard og Realkreditrådets direktør Ane Arnth Jensen og emnerne ventes naturligt altså også at berøre EU Kommissionens undersøgelse af, hvordan eksisterende lovgivning kan være en barriere for vækst og beskæftigelse, samt kommende finansiel lovgivning fra EU-Kommissionen, herunder især revisionen af EU’s kapitalkravsregler.

 

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde