Pengeuge til kamp mod gældsfælden

Publiceret 17-03-2016
Blog

Det er svært at modstå fristelser. Vi lokkes af uimodståelige tilbud på alle tider af døgnet. Og vi kender følelsen af, at det er strengt nødvendigt at investere i fx den nyeste iPhone eller Samsung, det smarte selvkørende hoverboard eller den nyeste taske i læder og nitter, vi kan svinge over skulderen.

Fristelsen overmander alt for mange unge. Det er selvfølgelig helt fint at give efter for fristelsen, hvis bankkontoen tillader det – desværre er det i alt for mange tilfælde bare ikke tilfældet hos vores unge.

 
50.000 eller hver 20. ung i Danmark er fanget i gældsfælden og registreret som dårlig betaler i Danmarks største skyldnerregister RKI. 
Det er alt for mange, og det skal få alle alarmklokker til at ringe højtlydt i alle afkroge.
 
Alarmklokkerne ringer i Finansrådet. De unge skal holdes ude af gældsfælden og derfor afholder Finansrådet og Danmarks Matematiklærerforening i disse dage Pengeuge, hvis formål er at højne børn og unges finansielle forståelse gennem undervisning i folkeskolens ældste klasser.
 
600 skoler og 21.000 elever tager imod 600 gæsteundervisere hele ugen. Gennem spil, animationsfilm, matematikopgaver og dialog bliver de unge klædt på til at håndtere deres privatøkonomi, lægge budget og gennemskue dyre lån. Og det er lige præcis den tidlige og oplysende indsats, som skal holde dem ude af luksusfælden og RKI.
 
Det bedste råd, vi kan give vores unge, er, at det er for dyr en start på voksenlivet, hvis de skal starte med at bære en gældsbagage med sig. 
Uoverskuelig gæld avler utryghed og Danmarks fremtid skal med trygt sind kunne fokusere på uddannelse og deres første job, ikke på rudekuverter og rykkere.
 
Pengeuge skal være med til at gøre de unge i stand til at modstå fristelsen, og i stedet se på alternative muligheder. Det kan være, de skal ønske sig det i stedet - tjene penge og spare op og lade fristelsen passere. Bottom line er, at de skal være rustet og kunne overskue de langsigtede konsekvenser af at optage kviklån eller købe på klods.
 
Vi har hørt alarmklokkerne - og kalder i stedet ind til time. Folkeskolen har åbnet sine døre denne uge, og det er en fornøjelse at sende landets bankdirektører og rådgivere ud for at sætte spot på pengeuge og sund økonomi. Med pengeuge holder vi de unge ude af gældsfælden og RKI for døren.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde