Optakt til Folkemødet: Dine penge er møgbeskidte

Publiceret 16-06-2016
Nyhed

Har du mønter og sedler i pengepungen? Så husk at vaske hænder, når du har haft dem mellem fingrene. De er nemlig møgbeskidte, og de danske er blandt de værste. Ud med kontanterne og ind med digitale løsninger, lyder det fra Finansrådet.

CNN og DR har tidligere omtalt[1] en undersøgelse fra Oxford University som på baggrund af en analyse af 11 forskellige valutaområder konkluderer, at europæiske pengesedler i gennemsnit har 26.000 bakterier på sig. Selv de nyeste og reneste indeholder omkring 2.400 bakterier.
 
-De kontanter, vi render rundt med i pungen, er ganske enkelt møgbeskidte. Penge skifter hænder i et kraftigt tempo, og det kan ikke undgås, at bakterierne også spredes, siger direktør i Finansrådet Ulrik Nødgaard. 
 
Danske penge topper listen
I Oxford-undersøgelsen, som blev citeret i CNN og på dr.dk[2] i 2013 toppede danske pengesedler endda listen som den valuta med næst flest bakterier. De danske kontanter havde et gennemsnit på 40.000 bakterier. 
 
-Danske sedler befinder sig i toppen klemt inde mellem Kina og Indien, og det tror jeg, vil komme bag på mange. Det kom i hvert fald bag på mig. Undersøgelsen her har et par år på bagen, men mon ikke en undersøgelse i dag vil give os samme svar, lyder det fra Ulrik Nødgaard 
 
Løsningen er et kontantløst samfund
Med teknologiens udvikling afløses kontanter af digitale løsninger. I dag er over 90 pct. af betalingerne i Danmark elektroniske.  Mobile¬Pay og Swipp er installeret på vores smartphones, og snart kan vi betale løsninger fra de ’mobile wallets’. 
 
-Danmark bevæger sig naturligt mod det kontantløse samfund. Flere og flere bruger mobilen eller betalingskort som betalingsmiddel, og kontanter bliver derfor ad åre overflødelige. Et samfund med færre kontanter vil også nedbringe antallet af røverier mod eksempelvis butikker og hæveautomater. Fremtiden er digital, også når det kommer til penge, slutter Ulrik Nødgaard. 
 
Interessant diskussion? Så kom på folkemødet, og deltag i vores arrangement ”kontant eller digitalt”, som finder sted på Folkemødet fredag fra kl. 14.30 – 15.45 i Finansteltet på Allinge Havn. Her kan du blandt andet opleve Finansrådets direktør Ulrik Nødgaard debattere med Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup og Cofocos stifter Torben Klitbo. 
 
 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde