”De seneste fem år er udbuddet af huse til salg faldet med knap 20 pct. Faldet har været størst øst for Storebælt, men det er en udvikling, vi ser i alle landsdele. Øst for Storebælt er der 28 pct. færre huse til salg i forhold til for fem år siden, mens faldet er på 14 pct. vest for Storebælt,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, og fortsætter:
”Det faldende udbud af huse på Sjælland og Bornholm betyder, at der i dag står færre boliger til salg, end der i gennemsnit har stået til salg siden 2006, hvor der for alvor kom mange huse på markedet. På Fyn og i Jylland er billedet omvendt. Her står der flere huse til salg, end der i gennemsnit har stået til salg siden 2006.”
På landsplan har de huse, der i dag står til salg, i gennemsnit stået med et salgsskilt i ca. 10 måneder. Udbudstiden på huse har ligget på det niveau siden slutningen af 2011.
”Landsgennemsnittet for udbudstider på huse dækker over betydelige regionale forskelle. På Sjælland er udbudstiderne generelt lavere end på Fyn og i de fleste dele af Jylland. I Nordjylland, Vestjylland, Sydjylland og på Fyn har huse stået til salg i ca. et år. De lange udbudstider peger på, at det her fortsat kan være svært at sælge sin bolig uden at have en god portion tålmodighed”, konstaterer Ane Arnth Jensen, og uddyber:
”Der tegner sig dog samtidig et mere nuanceret billede, hvis man dykker ned i de enkelte landsdele. Mens nogle huse har stået længe til salg og kan være svære at sælge, er der hver måned rent faktisk også en del, der forsvinder fra boligudbuddet, og de har ikke stået til salg i så lang tid.”
Figur: Antal huse til salg i udvalgte landsdele
Kilde: Realkreditrådets boligudbudsstatistik