Lolland og Ærø vælger fast rente

Publiceret 28-10-2016
Analyse

De fastforrentede lån var i 3. kvartal 2016 det foretrukne lån blandt danske boligejere. Men på tværs af landet er der forskel på, hvor stor en andel af boligejere der vælger det fastforrentede realkreditlån. Det viser en særanalyse fra Realkreditrådet.

”De fastforrentede lån er mest populære blandt boligejerne i Lolland og Ærø kommuner, hvor næsten ni ud af ti realkreditlån i 3. kvartal var med fast rente. Med et fastforrentet lån får boligejerne en fast rente i hele lånets løbetid. Det giver tryghed i privatøkonomien,” siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

I 3. kvartal 2016 hjemtog boligejerne realkreditlån for 97,8 mia. kr. 63,4 pct. var med fast rente.

”Renten på realkreditlån fastsættes på obligationsmarkedet, og interessen for fastforrentede lån varierer med markedsrenterne. I den seneste tid har den lange rente været på et meget attraktivt niveau for boligejerne, og på landsplan har de fleste låntagere valgt et fastforrentet lån,” siger Ane Arnth Jensen og fortsætter:

”I Hørsholm kommune valgte færrest boligejere realkreditlån med fast rente. Her var lige knap hvert andet realkreditlån med fast rente i 3. kvartal, mens de fastforrentede lån var de foretrukne i landets øvrige kommuner.”

På den korte bane er renten lavere på et variabelt forrentet lån end på et fastforrentet realkreditlån.

”Det er på kort sigt dyrere at vælge et fastforrentet lån frem for et lån med variabel rente. Variabelt forrentede lån har en lavere rente, og man kan få glæde af yderligere rentefald, men omvendt har det også negativ indvirkning for privatøkonomien, hvis renten stiger. På de fastforrentede lån er renten fast, og lånene har samtidig den egenskab, at restgælden falder, hvis renterne stiger. På den måde har man med fastforrentede lån dobbelt beskyttelse mod rentestigninger,” siger Ane Arnth Jensen.

Figur 1: Andel af bruttoudlånet til ejerboliger og fritidshuse med fast rente, 3. kvartal 2016

Kilde: Realkreditrådet

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde