Lave renter giver plads til afdrag

Publiceret 28-10-2016
Nyhed

Nye boligejere har i september taget lån med en fast lang rente på 3,0 pct. inkl. bidrag. Og de lave renter giver luft i budgettet for de danske familier bl.a. til at afdrage på gælden. Det viser dagens tal fra Danmarks Nationalbank.

Den lange rente har – efter en lille stigning hen over sommeren 2015 – været faldende det seneste år. I dag er den ca. 0,2 pct. point højere end i februar 2015, hvor renten var på sit laveste.

”Lave renter er selvfølgelig altid positivt for familien, der har fundet deres nye drømmebolig og skal ud og have et nyt lån. Men fordi danskerne er så gode til at udnytte fleksibiliteten i det danske realkreditsystem, er der også rigtig mange af de eksisterende boligejere, der får glæde af de meget lave renter,” siger Ane Arnth Jensen, direktør for Realkreditrådet og fortsætter:

”De lave renter betyder også, at danskerne får lidt mere luft i budgettet til fx at få afdraget på deres gæld. Og det ser da også ud til, at danskerne tænker i de baner, i hvert fald kan vi se et fald i andelen af det fastforrentede udlån med afdragsfrihed i kølvandet på de faldende renter.”

Andelen af det fastforrentede udlån med afdragsfrihed er de seneste to år gået fra 34,6 pct. i september 2014 til 30,8 pct. i september 2016.

Figur: Udviklingen i den lange rente inkl. bidrag samt andelen af det eksisterende, fastforrentede udlån med afdragsfrihed, januar 2013 – september 2016.

Kilde: Danmarks Nationalbank