Gode råd ved handel på internettet

Publiceret 18-11-2016
Nyhed

Snart nærmer december måned sig og dermed tiden for køb af julegaver. For mange danskere sker en del af julehandlen på internettet. En nylig undersøgelse viser, at 6 ud af 10 forventer at købe julegaver på nettet i år, hvilket er en stigning på knap 20 pct. i forhold til sidste år.

Som forbruger kan du i langt de fleste tilfælde handle trygt og sikkert på internettet. Det er imidlertid vigtigt at se sig godt for, når indkøbene skal gøres. Tjek derfor netbutikken grundigt, inden du handler:
 
Ser teksten fornuftig ud?
En typisk fupbutik er lavet af udenlandske it-svindlere. Derfor er sproget ”oversat til dansk” ved hjælp af maskiner. Det betyder, at fupbutikkerne er præget af dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl.
 
Er priserne skæve og urealistiske?
Hvis varerne har "skæve priser" som f.eks. 492,43 kr., kan det være udtryk for, at siden er oversat af en maskine. Hvis butikken sælger mærkevarer til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare, kan det være et tegn på, at varerne er kopivarer.
 
Er der mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger?
Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som f.eks. den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, og du bør ikke handle der. Du kan kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk.
 
Er siden e-mærket? 
E-mærket er den danske mærkningsordning, der betyder, at virksomheden bag hjemmesiden har forpligtet sig til at overholde gældende lovgivning og følger e-mærkets retningslinjer. På emaerket.dk kan du tjekke, om en webshop har e-mærket.
 
Hvis uheldet alligevel er ude, skal du hurtigst muligt gøre indsigelse til din bank. Hvis du har betalt med et kort og aldrig får din vare, eller der bliver trukket et for stort beløb på din konto, kan banken føre dine penge tilbage for dig.
 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde