Finansrådets kommentar til hvidvask udspil

Publiceret 19-06-2016
Nyhed

​Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen lægger op til stramninger på området for kontrol af skatteunddragelse hos danske banker. Det præsenterede ministeren på et pressemøde søndag eftermiddag, hvor Finanstilsynet præsenterede de første konklusioner fra sin undersøgelse af otte danske bankers kontrol med skatteunddragelse.

 
I Finansrådet deler man opfattelsen af, at der er tale om et vigtigt område, der skal prioriteres.
 
- Vi tager vores ansvar meget alvorligt, og vi vil være en aktiv del af bekæmpelsen af hvidvask og skatteunddragelse, siger Finansrådets direktør Ulrik Nødgaard.
 

9.000 indberetninger

Det generelle billede er da også, at bankerne gør ganske meget for netop at underrette myndighederne om mistænkelige transaktioner. Sidste år modtog SØIK over 9.000 indberetninger fra danske banker fordelt over 300.000 transaktioner. Bankerne stod for over 90 pct. af de samlede indberetninger målt på transaktioner.
 
Finansrådets direktør Ulrik Nødgaard noterer sig, at Finanstilsynets undersøgelse i første omgang har afdækket et meget begrænset antal sager om skattely, der potentielt kan være forbundet med skatteunddragelse, men ikke nødvendigvis er det.
 
Både erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, skatteminister Karsten Lauritzen, tilsynsdirektør Jesper Berg og direktør i Skat Jim Sørensen gav på pressemødet udtryk for, at man ikke kan se, at den danske statskasse skulle være unddraget for store summer eller at der på nogen måde så ud til at være tale om store mængder sager. Tværtimod.
 
- Finansrådet tager skarp afstand fra skatteunddragelse, og bankerne skal være et centralt led i at bekæmpe det. Derfor er vi tilfredse med, at undersøgelsen på ingen måde viser tegn på systematisk unddragelse, siger Ulrik Nødgaard. 


Stramninger af reglerne

Finanstilsynet lægger op til en række stramninger af reglerne, og Finansrådet kan i store træk tilslutte sig forslagene.
 
- Vores ambition er at undgå bøder. Men vi går gerne i dialog om højere bødestørrelse, forudsat at mindre formelle fodfejl ikke skal udløse millionbøder, lyder det fra Ulrik Nødgaard.
 
Der bliver ligeledes lagt op til en stramning af de såkaldte Fit & Proper-regler, som bestemmer, om en given person er egnet til at lede en finansiel virksomhed.
 
- Det giver god mening, at reglerne også tager spørgsmål om hvidvask med i vurderingen, og hvis Finanstilsynet ser behov for en stramning, så er Finansrådet klar til at diskutere det, siger Ulrik Nødgaard og slutter:
 
- Finansrådet står klar til at bistå både regeringen og Finanstilsynet med oplysninger eller input i arbejdet med at lave nye regler på området. EU's nye hvidvaskningsdirektiv står over for en snarlig implementering i dansk lov, og det kunne være et oplagt sted at se på regelændringer.
 

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde