Farvel til "6 måneders regel" er farvel til misforståelser

Publiceret 02-05-2016
Nyhed

Når Finanstilsynet, formentlig 1. juli, sløjfer den såkaldte ‘6 måneders regel’, vil også risikoen for en række misforståelser i forbindelse med kreditgivning til boligkøb, blive sløjfet. Det vurderer både Finansrådet og Realkreditforeningen, der i et fælles høringssvar til Finanstilsynet byder farvellet velkommen.

-Ingen kan være tjent med misforståelser på et så vigtigt område som værdiansættelse af ejendomme. Derfor hilser vi fjernelsen af  ‘6 måneders reglen’ velkommen, siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen. 
 
Også direktør i Finansrådet, Ulrik Nødgaard, bakker op men understreger samtidig, at fjernelsen af reglen intet rykker ved det fundamentale og yderst vigtige princip om, at ejendomme fortsat skal vurderes og belånes ud fra markedsværdien. 
 
-Investorer - og samfundet i øvrigt - kan fortsat have tillid til værdiansættelsen af de mursten, som ligger til sikkerhed for långivning. Det er afgørende, at der ikke rykkes på troværdigheden omkring værdiansættelsen og at den naturligvis fortsat er baseret på markedsværdien, siger Ulrik Nødgaard. 
 
Sættes der først spørgsmålstegn ved dét, kan det nemlig få betydning for prisen på lån med pant i fast ejendom, hvor danskerne i dag jo nyder godt af nogle af Europas skarpeste priser. 
 
Baggrunden for ændringen sker efter, at den såkaldte ‘6 måneders regel’ gennem nogle år har givet anledning til både debat og misforståelser. Blandt andet fordi  ‘6 måneders reglen’  fejlagtigt blev fortolket derhen, at i områder, hvor den gennemsnitlige liggetid var over 6 måneder, skulle ejendomme værdiansættes lavere end markedsværdien. 
 
På den baggrund anbefalede et udvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet i efteråret 2015, med professor Michael Møller i spidsen, at værdiansættelses-bekendtgørelsen blev tilrettet. Nu har Finanstilsynet sendt et forslag til ændring af værdiansættelsen i høring, og de tre finansielle organisationer – Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet – har i dag sendt et fælles høringssvar.  Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde