Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Europæiske banker ramt af negativ rente

Publiceret 19-04-2016
Nyhed

Den Europæiske Centralbank har holdt deres rente negativ i snart to år. Det har positive effekter i form af billigere lån, men det rammer samtidig bankernes indtjening, lyder det fra Finansrådet.

Nye tal fra ECB viser, at 81 pct. af bankerne i euroområdet har oplevet et fald i deres nettorenteindtægt det seneste halve år, som følge af ECB’s negative pengepolitiske indlånsrente.
 

Fordele og ulemper

I bankerne forventer man, at udviklingen med fald i indtjening fortsætter det næste halve år.
 
- De lavere renter har medført et lidt højere udlån, men det resulterer ikke i højere indtægter, da forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten på samme tid er indsnævret, siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.
 
27 pct. af bankerne i euroområdet har oplevet et fald i rentemarginalen på erhvervslån. Også på forbrugslån og andet udlån til husholdninger har bankerne oplevet et fald i rentemarginalen (21 pct.).
 

Figur. Effek​​t af ECB’s negative pengepolitiske indlånsrente 

Kilde: ECB ”The euro area bank lending survey – Q1 2016”
De lavere renter har dog også fordele for bankerne påpeger Finansrådet:
 
- De lavere renter betyder lavere finansieringsomkostninger. Samtidig falder tabene, når kunderne har nemmere ved at betale renterne, fastslår Niels Storm Stenbæk og fortsætter:
 
- I nogle lande, herunder også Danmark, har der ligeledes været indtægter som følge af valutakursafdækning og omlægning af boliglån.
 

Bundlinjen lider

Beregninger viser dog, at bundlinjen i bankerne lider under de negative renter. BIS og Finansrådet har vist, at henholdsvis større internationale og danske banker taber ca. 0,3-0,4 pct.point af resultatet set i forhold til de samlede aktiver, når den korte rente er meget lav og falder med 1 pct.point.
 
- Selvom der er både fordele og ulemper ved lavere rente, så betyder det i sidste ende, at bundlinjen i bankerne lider, slutter Niels Storm Stenbæk.

 

Kontakt

Stine Luise Goll

Kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde