Debatindlæg: Forbrugerne har krav på gennemsigtighed når de skal låne

Publiceret 08-12-2016
Blog

Bragt i Berlingske Business 8. december 2016

Af direktør Lars Pram, Forbrugerrådet Tænk og direktør Ulrik Nødgaard, Finansrådet

For forbrugerne er det vigtigt, at de kan tjekke priserne på markedet inden de handler.  Det gælder alt fra mobilabonnementer over vaskemaskiner til nye sko. Og det gælder også lån.

I dag er der et hav af muligheder for at låne penge både i banken, via bilforhandleren, via butikkerne eller direkte hos diverse låneudbydere. Derfor er det kun på sin plads, at man som forbruger har mulighed for at finde vej i lånejunglen og kan sammenligne priser, inden man beslutter sig for sin finansiering.

Det kræver, at alle låneudbydere oplyser åbent og ensartet om deres priser. Sådan er det også i dag. Men nu vil erhvervs- og vækstministeren ophæve skiltningsreglerne for alle andre låneudbydere end bankerne.

Det betyder, at forbrugerne får svært ved at sammenligne priser på tværs af diverse lånudbydere. Det er Finansrådet og Forbrugerrådet Tænk lodret imod.

Vi forstår, at erhvervs- og vækstministeren med forslaget vil rydde ud i unødvendige regler. En vilkårlig bilforhandler skal f.eks., som reglerne er i dag, fortælle om de samme priser to gange nede i sin forretning, fordi han både skal overholde skiltningsreglerne og markedsføringsreglerne.

Derfor giver det god mening at fjerne pligten til at oplyse om priser på lån i forretningslokalet efter skiltningsreglerne. Det gør det enklere for bilforhandleren, at han kun skal give oplysninger efter markedsføringsloven. Herved sikrer vi, at forbrugeren stadig får alle relevante oplysninger om prisen på lånet i forretningslokalet.
 Men ved helt at fjerne skiltningsbekendtgørelsen for alle andre låneudbydere end bankerne behøver den samme bilforhandlers finansieringsselskab nu ikke længere at oplyse om alle sine priser på hjemmesiden. I stedet skal kunden gå fra dør til dør hos hver enkelt låneudbyder for at være helt sikker på at få de rigtige priser, hvis låneudbyderen vælger ikke at markedsføre alle sine lån.

Det må kunne lade sig gøre at sikre, at forbrugeren får de samme oplysninger hos alle låneudbydere – uanset om det er i forretningen eller på nettet.

Det vil både sikre forbrugerne de bedst mulige vilkår, og det vil styrke konkurrencen mellem alle låneudbydere. Derfor bør de nuværende skiltningsregler opretholdes.

Stine Luise Goll

PA- og kommunikationsdirektør

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde