Danskerne sparer op til pensionen i realkreditobligationer

Publiceret 26-02-2016
Nyhed

Forsikringsselskaber og pensionskasser har realkreditobligationer for ca. 630 mia. kr. Det viser Nationalbankens værdipapirstatistik for januar.

"Danskerne har sparet et højt beløb op i realkreditobligationer via deres pensionsopsparing. Samtidig har mange danskere boliglån finansieret med realkreditobligationer. Med andre ord har mange danskere lånt penge til sig selv," forklarer Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Forsikringsselskaber og pensionskasser ejer 23 pct. af alle realkreditobligationer, og den andel ligger lidt højere end for et år siden.

"Forsikringsselskaber og pensionskasser har investeret rigtigt mange penge i realkreditobligationer. Og deres andel af realkreditobligationer er lidt højere end for et år siden. I dag ejer forsikringsselskaber og pensionskasser mere end hver femte realkreditobligation,” forklarer Ane Arnth Jensen.

Der er mange forskellige investorer, der køber realkreditobligationer. Udover forsikringsselskaber og pensionskasser er det især banker og udenlandske investorer, der har realkreditobligationer. I dag ejer banker 47 pct. og udenlandske investorer 22 pct. af alle realkreditobligationer.

”Realkreditten nyder godt af en bred investorskare, hvor langt de fleste realkreditobligationer ejes af tre store investorsektorer. De tre sektorer er banker, forsikringsselskaber og pensionskasser samt udenlandske investorer,” siger Ane Arnth Jensen.

Figur: Ejerandel af realkreditobligationer fordelt på sektorer

Kilde: Danmarks Nationalbank

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde