Boligejerne er glade for lån med større rentesikkerhed

Publiceret 28-07-2016
Nyhed

Den lange rente er faldet gennem 2016, og fastforrentede lån udstedes for tiden med en kupon på 2 %. Hvis man overvejer at nedkonvertere fra et lån, hvor renten allerede er fast, skal man være opmærksom på, at fredag er frist for at opsige sit nuværende lån til den kommende oktobertermin. Har man et rentetilpasningslån og overvejer at omlægge til et fastforrentet lån, vil det typisk være mest attraktivt ved næste refinansiering. Mange boligejere har allerede skiftet til et realkreditlån med fast rente. I dag er knap fire ud af ti lån et fastforrentet lån. Det viser Realkreditrådets udlånsstatistik i 2. kvartal 2016.

”Med den seneste tids fald i den lange rente er der mange boligejere, der overvejer, om det er nu, at det gamle lån skal byttes ud. Boligejere, der allerede har et fastforrentet lån med en højere kupon og overvejer at nedkonvertere, skal være opmærksomme på, at der i morgen er frist for at opsige det nuværende lån til den kommende oktobertermin. For boligejere med rentetilpasningslån vil en omlægning til fast rente typisk være mest attraktiv i forbindelse med næste refinansiering” siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

Mange boligejere har allerede skiftet til et lån med fast rente. For to år siden var godt tre ud af ti lån med fast rente. I dag er det tal vokset til knap fire ud af ti lån.

”Der har allerede været mange låneomlægninger gennem de senere år. Særligt sidste forår, da det var muligt at optage et lån med en fast rente tæt på to pct., var der mange boligejere, der udnyttede situationen for at låse renten fast på det meget lave niveau. Renten steg dog hurtigt, så der vil også være boligejere, der ikke nåede at komme med på toget, selv om de egentligt gerne ville. Den mulighed er nu vendt tilbage”, siger Peter Jayaswal.

Øget realkreditudlån til boligejere

Over de sidste to år er udlånet til boligejerne samtidig øget med knap to pct. om året. Låneomlægninger kan påvirke udlånsvæksten, når boligejere i forbindelse med en omlægning optager et større lån, end de havde i forvejen.

”Flere boligejere udnytter en omlægning til at øge deres realkreditlån. Den større aktivitet på boligmarkedet og højere boligpriser i dele af landet har også været med til at øge udlånet til boligejerne de senere år. Endelig er der flere, der udnytter den lave rente og får et tillægslån,” siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

Lån med afdragsfrihed til boligejere er øget i 2. kvartal 2016. Dermed går udviklingen i lån med afdragsfrihed lidt imod den generelle udvikling de senere år, hvor der er kommet færre lån med afdragsfrihed.

”Der er kommet lidt flere lån med afdragsfrihed til boligejere i seneste kvartal. Alligevel er den samlede andel af afdragsfrie lån til boligejere faldet beskedent, fordi der er kommet endnu flere lån med afdrag. Andelen af lån med afdragsfrihed til boligejerne udgør nu 51,4 pct. For et år siden var den 53,3 pct.,” konstaterer Peter Jayaswal.

Figur: Andel af fastforrentede realkreditudlån til boligejere

Kilde: Realkreditrådet og Realkreditforeningen

Få opdateringer på mail

For dig, der ikke vil gå glip af nyheder fra Finans Danmark.

Tilmeld nyheder

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark. Vores medlemmer er realkreditinstitutter, banker, sparekasser, andelskasser, danske filialer af udenlandske banker og investeringsfonde.

Læs mere om Finans Danmark og vores arbejde